80e herdenking Alphense gesneuvelden en 75e herdenking Poolse gesneuvelden

18 Mei 2019 - uur

Voor de 80e achtereenvolgende keer werd in Alphen op 17 mei 2019 in Alphen (N-Br) de dodenherdenking gehouden voor burgers uit de eigen bevolking almede voor 75e keer voor de Poolse bevrijders, die in Alphen hun laatste rustplaats hebben vonden. Mede in aanwezigheid van een delegatie van de Poolse Ambassade waren vele genodigden eerder naar Alphen gekomen om deel te nemen aan de samenkomst en de broodmaaltijd in C.C. Den Heuvel.

Omstreeks 19.15 uur vond de begroeting plaats van de aanwezige militairen waaronder een detachement van 30 NATRES batajon, Nederlandse en Poolse oud-strijders met vaandel. De begroeting werd gevolgd door een inspectie. Aansluitend vond de herdenkingsdienst plaats in de H. Willibrorduskerk te Alphen. Tijdens de dienst kwamen onder meer aan het woord:

  • Myra, een vluchtelinge uit Syrië, die in het Nederlands haar verhaal vertelde over de verschrikkingen van het bewind van Assad voor haar gezin en de lokale bevolking. Ook had zij het over de noodzaak om te vluchten met achterlating van alles;
  • Toon en zijn dochter over de oorlogsjaren in Alphen en over de bevrijding door de Poolse militairen.

Na de kerkdienst werd vond een krans- en bloemlegging plaats bij het oorlogsmonumentje op het W. Binckplein. Na een stille tocht begon op de begraafplaats de herdenking met o.a. herdenkingsrede door de burgemeester Joerie Minses, het dodenappel gevolgd door het spelen van de Nederlandse en Poolse volksliederen gevolgd door krans- en bloemlegging bij de Nederlandse en Poolse graven.
Terug op het W. Binckplein werd een indrukwekkende vendelgroet gebracht door het St. Willibrordusgilde en tot slot werd het Belgische volkslied gespeeld. Na de herdenking werd nog nagepraat tijdens de receptie in het Cultureel Centrum “Den Heuvel” voor genodigden, die was aangeboden door de gemeente Alphen-Chaam.

De organisatie van de herdenking was wederom een verantwoordelijkheid van de Stichting Dodenherdenking Alphen NB. Ook plaatselijke afdeling van de Bond van Wapenbroeders was bij deze herdenking betrokken. Al vele jaren is het 30 NATRES bataljon hierbij trouw aanwezig met een erewacht en ondersteuning onder leiding van Lt. Kolonel Weber.  Ook dit jaar werd de herdenking weer ondersteund door de muziekvereniging “Vlijt en Volharding”, het St. Willibrordusgilde, het Alphens Mannenkoor, Dameskoor “Avanti, leerlingen van de basisschool en de enthousiaste inzet van Scouting Alphen.

Naar de video van dhr. hans van Kleijnenbreugel: >
Naar de foto's van mevr. Ineke van Kleijnenbreugel: >

Nieuws