Jaarlijkse herdenking Brits Kerkhof Swartbroek

15 November 2022 - uur

Elk jaar organiseert de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Weert de jaarlijkse herdenking ter gedachtenis van de Britse gevallenen in de regio Weert. Dit jaar was wel heel bijzonder omdat dit samenviel met Remembrance Day op 11 november 2022.

Mede daarom waren er diverse Britse militairen aanwezig waaronder de militair attachee van de Britse Ambassade, kolonel Piers, alsmede afgevaardigden van het Royal British Legion Holland Branch Giovanni Timmermans en de standard bearer van het RBL Yoeri Kniest en Pam Flora MBE Chair Blesma Branch Germany etc. Ook waren er diverse afgevaardigden van Nederlandse herdenkings organisaties en (bestuurs-) leden van de Wapenbroeders uit de Regio en het RCT WZ-NL.

Ceremoniemeester was Peter Schreuders (secretaris Afd. Weert). De voorzitter van de Wapenbroeders, Afdeling Weert, Peter van de Berg verwelkomde de genodigden. Kinderen van de basisschool Swartbroek zongen diverse liederen. Indrukwekkend was het volkslied van Oekraïne, dat gezongen werd door leerling Dima, die met zijn familie de Oekraïne was ontvlucht en in Swartbroek een veilig onderkomen vond. Miss Pam Flora las in ”In Flanders Fields”’ voor, hetgeen daarna vertaald werd door een leerlinge van de basisschool Pieke Puts.
Aansluitend werd door de basisschoolkinderen het Britse Volkslied en het Wilhelmus gezongen en volgde op de begraafplaats van de Britse gevallenen kransleggingen door diverse genodigden waaronder de locoburgemeester namens de Gemeente Weert Martijn van den Heuvel.
Het ceremonieel protocol werd verzorgd door de Banier- en vlaggenwachten onder uitstekende leiding van de paradecommandant Frits Paulissen.

Naar de foto's van de heer Leo Schreuders:>

 

Nieuws