Eerbetoon Suffolk-regiment in Weert

23 September 2021 - uur

We will remember them!

Dat zijn in Weert geen loze woorden want al meer dan 72 jaar herdenken we de bevrijding van de stad Weert op 22 september 1944 en wel door een eenheid van het Britse leger, het 1e bataljon van het Suffolk Regiment.

Elk jaar opnieuw herdenken we onder toenemende belangstelling de dag en hen die ons hebben bevrijd van de Duitse Bezetting. Als eerbetoon aan het Britse Suffolk-regiment werd in 2002 de blauw metalen gedenkplaat vervangen door de onthulling van een nieuw monument bij de Stadsbrug.

Het Comité Bevrijding en Herdenkingen Weert organiseert in samenwerking met de Gemeente Weert en de Wapenbroeders Weert deze waardige herdenking. De Wapenbroeders, Afdeling Weert zorgden ondermeer voor de banierwacht en vlaggendragers en vormden met andere veteranen een erehaag.

De herdenking stond onder leiding van Ceremoniemeester Leo Schreuders en Henk Vogels commandant van de aanwezige Wapenbroeders.     

Er werden diverse toespraken gehouden en/of kransen gelegd ondermeer door Colonel Ian Large namens de ambassade van het Verenigd Koninkrijk, Lex Spee namens het Comité Herdenkingen en Bevrijdingen, De Wapenbroeders Weert, de Vereniging Oud Koreastrijders, De Oud-mariniers van de Afdeling Weert en de bewoners van de Binnenstad Weert. Leerlingen van groep 6 van de Montessorischool  lazen een gedicht voor. Het fluitensemble van RICK zorgde voor de muzikale intermezzo’s. De trompettist bij de herdenking was Frank Moonen uit Ospel.

Onze nieuwe Burgemeester Vlecken stond tijdens de herdenking stil bij de vrijheid. Vrijheid zoals we die nu kennen is iets moois en bijzonders wat we vooral moeten koesteren en blijven koesteren.

We will remember them!

Naar de foto's van dhr. Wiel Mackus: >

Nieuws