REMEMBRANCE DAY in Swartbroek

14 November 2019 - uur

De Bond van Wapenbroeders, Afdeling Weert herdenkt elk jaar op de Britse Begraafplaats in Swartbroek, 50 Britten en 1 Fransman. Zij verloren het leven tijdens de strijd voor onze vrijheid. Dit jaar 75 jaar geleden in 1944. Om die reden is de herdenking dit jaar georganiseerd in samenwerking met het Parochiebestuur, het Mannenkoor Eendracht, de Schutterij St. Cornelius, de Historische Rëanectment vereniging Nederland en leerlingen van basisschool St. Laurentius.

In het Schutterslokaal is een tentoonstelling ingericht van militaire uitrustingsstukken, maquettes, miniatuurvoertuigen en tinnensoldaatjes.
De leden van de Rëanactgroep gaan gekleed in historische militaire tenuen, hebben militaire motoren en wielvoertuigen bij zich en een bivakplaats ingericht.
De herdenkingsceremonie vindt zoals altijd plaats in de kerk, waar door de locoburgemeester mw. Van Eyck, namens de gemeente Weert, een krans werd geplaatst.

De ceremonie kent enkele Britse elementen:

  1. de Exhortation een oproep om ons er aan te herinneren dat de gesneuvelden niet ouder worden zoals wij en om hen te blijven gedenken bij zonsondergang en in de morgenstond;
  2. de Dedication waarin aan ons gevraagd wordt om thuis te vertellen dat zij hun vandaag hebben opgegeven voor onze morgen 

Aansluitend aan de ceremonie in de kerk werd de herdenking voortgezet bij het Monument op de begraafplaats waar kransen en bloemen werden gelegd en als laatste eerbewijs door de kinderen een roos op elk graf

Er waren veel personen in de kerk aanwezig: de locoburgemeester mw. Van Eyck vergezeld door de secretaresse van de burgemeester; de voorzitter van de British Legion afdeling Nederland; de Erevoorzitter van het RCT WZ-NL van de Bond van Wapenbroeders; een groot aantal leden van de verschillende afdelingen in Limburg; leden van het Contact Oud Mariniers;  leden van de Historische Rëanectment vereniging Nederland; leden van het Kerkbestuur St. Laurentius Parochie; kinderen van basisschool St. Laurentius en hun begeleiders.

Naar de foto's van dhr. Wiel Mackus: > 

Nieuws