Herdenking 10 mei in Valkenswaard werd 13 mei

15 Mei 2023 - uur

Vanaf 2015 heeft onze afdeling een eigen monument Slachtoffers Oorlogsgeweld. Het staat op de Oude Begraafplaats en is sinds kort geregistreerd bij het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Elk jaar op 10 mei om 19.00 uur organiseren wij een herdenking bij het monument om de Valkenswaardse burger- en militaire oorlogsslachtoffers te gedenken.

Ook dit jaar zouden de burgemeester, enkele wethouders, de nieuwe pastoor-deken, een koor en trompettist medewerking verlenen aan de ceremonie. Helaas waarschuwde het KNMI met code geel voor zeer slecht weer in ons deel van Nederland rondom het tijdstip van onze herdenking. We konden het risico niet nemen en hebben de herdenking moeten afgelasten. Zoveel als mogelijk betrokkenen hebben we op de hoogte gebracht. Het noodweer bleef uit; alleen een flinke regenbui kwam lange tijd over.

Op 13 mei 2023 vond alsnog een ingekorte herdenking plaats onder het bladerdak van de oude beuken waar de ochtendzon doorheen straalde. Een klein comité van onze Wapenbroeders met familie en vrienden en andere belangstellenden was aanwezig. Het gezelschap was weliswaar klein, maar het met elkaar twee minuten in stilte gedenken en het a capella zingen van het Wilhelmus gaf een groots gevoel van saamhorigheid.

Foto: mevr. Jacqueline van der Bent

Nieuws