Oorlogsslachtoffers in Valkenswaard krijgen een gezicht

07 Mei 2023 - uur

Jaarlijks op 4 mei vanaf 18.35 uur zijn leden van onze afdeling present bij de herdenking op de Britse begraafplaats aan de Luikerweg in Valkenswaard. Een altijd indrukwekkende ceremonie die begint als een lid van de scouting een voor een de namen noemt van de meer dan 200 Britse militaire oorlogsslachtoffers die in september 1944 zijn omgekomen.

Nieuw dit jaar was dat de stichting Erfgoed 40 – 45 Valkenswaard en Waalre bij meerdere graven een foto van het oorlogsslachtoffer had geplaatst of een afbeelding met een vraagteken als het om een graf met een onbekende militair ging. Bovendien had de stichting een QR-code toegevoegd om het verhaal van de omgekomen militair te lezen. Zo hebben meerdere slachtoffers weer een gezicht gekregen en wij die hen gedenken extra betrokkenheid bij hun (te) korte levensverhaal.

De kwetsbaarheid van vrijheid

Aansluitend op de ceremonie op de Britse begraafplaats volgde traditiegetrouw de herdenking op het Verzetstrijdersplantsoen in het centrum van Valkenswaard. In april van dit jaar heeft de gemeente vóór het beeld van de verzetstrijder een Witte Anjer Perk aangelegd uit waardering van de veteranen.

Na de landelijke twee minuten stilte spraken twee jonge Oekraïense vluchtelingen over hun oorlogservaringen. Hoe dankbaar zij ook zijn voor de geboden opvang; hun continue bezorgdheid om familie die nog in Oekraïne is laat hen niet los. Daags voor hun toespraak was in hun oude woonplaats nog een bom gevallen. De jonge vrouwen deden iedereen beseffen hoe kwetsbaar onze vrijheid is.

Foto: mevr. S. Bouwens

Nieuws