Herdenking Oude Kerkhof in Roermond

10 Oktober 2023 - uur

Op zondag 8 oktober 2023 heeft de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Roermond en Venlo samen met vertegenwoordigers van Joint Force Command Brunssum en met medewerking van de Stichting Oude Kerkhof de jaarlijkse herdenking gehouden van de gesneuvelde Britse en Canadese vliegtuigbemanningen alsmede de Nederlandse verzetsstrijders die daar begraven zijn en de onderduikers welke op 26 en 27 december 1944 werden gefusilleerd  bij de Lüsekamp (Luzenkamp) Elmpterbos.

De ceremonie begon in de prachtige bedevaartkapel “Kapel in ’t Zand” vlak bij het Oude Kerkhof.
Voorzitter van de Wapenbroeders,  Lkol (b.d.) Martin Hasebos verwelkomde op deze mooie locatie de nieuwe Burgemeester van Roermond Mevrouw Yolanda Hoogtanders en er was een warm welkom voor de gasten van Joint Force Command Brunssum o.a., Col Paul Williams, Kol, Frank van Boxmeer.  Een speciaal woord van welkom ging uit naar Stein en Decx van de Synergieschool die later in de herdenking een gedicht zouden voordragen. Groep 8  van de Synergieschool had op de vrijdag voorafgaand aan de herdenking de begraafplaats  bezocht en bloemen hebben gelegd op alle graven van de herdachten  o.l.v. Hub Aendekerk, Mathieu Beeren en Renee Sarton.

Na de verwelkoming van de gasten gaf Lkol (b.d.) Martin Hasebos een overzicht van het verloop van de ceremonie waarna zijn speech, waarbij alle namen van de slachtoffers genoemd werden . Als tweede hielt burgemeester Mevrouw Yolanda Hoogtanders een mooie speech gevolgd door het gedicht “Flanders Fields” voorgelezen door Ms Pam Flora. Hierna hielt Col Richard Blunt namens de Britse gemeenschap een speech. Dit deel van de herdenking werd afgesloten met de twee gedichten van Stein en Decx. Aan het eind van hun twee gedichten  vroegen zij spontaan om 1 minuut stilte voor alle slachtoffers.  
Aansluitend op de minuut stilte speelde De Pipers Castle Aldenghoor het lied Amazing Grace.

Na een korte overdenking door Pastor Weerkamp verplaatste het gezelschap zich, onder de klanken van de bagpipes en drummer naar het Oude Kerkhof en verzamelde zich rond de graven van de Britse en Canadese vliegtuigbemanningsleden. De VeVa studenten stonden achter de graven als eerbetoon aan de omgekomen bemanningsleden.
Na het spelen van The Last Post en de eregroet werden de kransen en bloemen gelegd. Vervolgens sprak de Pastor de zegen uit en aan het einde van de ceremonie was er dankwoord door Lkol (b.d.) Martin Hasebos en werd het gezelschap onder de klanken van de bagpipes en drummer uitgeleide gedaan en was er voor de genodigden koffie met vlaai bij Café Aad Remunj.

De herdenking werd mede mogelijk gemaakt door SKVGOL, de stichting 1880 en beide vestigingen van Albert Heijn Roermond.

Naar de foto's van dhr. Pim Ermers: >

Nieuws