Afd. Roermond en Venlo te gast bij de Koninklijke Marechaussee Maastricht

25 September 2023 - uur

Op vrijdag 22 september 2023 heeft de Bond van Wapenbroeders afdeling Roermond/Venlo een bezoek gebracht aan de Koninklijke Marechaussee bij Maastricht Airport. Er hadden zich 39 belangstellende opgegeven voor deze interessante excursie. De gasten werden welkom geheten door Richard Kusters van de KMAR. Na de ontvangst met koffie en vlaai werd er een presentatie gehouden over de taken, de organisatie en het materieel van de Marechaussee.

De Marechaussee waakt over de veiligheid van Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk der Nederlanden. Als krijgsmachtdeel is de Marechaussee onderdeel van het Ministerie van Defensie. De Marechaussee heeft 3 hoofdtaken: grenspolitietaak; bewaken en beveiligen; internationale en militaire politietaken. Wereldwijd wordt de Marechaussee ingezet op plaatsen van strategisch belang: van koninklijke paleizen tot aan de buitengrenzen van Europa. Van luchthavens in Nederland en het Caribisch gebied tot oorlogs- en crisisgebieden overal ter wereld.

Migratiestromen, terrorisme en een sterke groei van grensoverschrijdend reizen; Nederland heeft ermee te maken. De Marechaussee bewaakt de grenzen en beschermt ons land. Zij treden op tegen zware criminaliteit  en ondermijnende activiteiten. Als onderdeel van de Krijgsmacht zijn zij militair en ook politie en het inzet gebied beperkt zich niet tot Nederland alleen, maar ook daar buiten, zelfs wereldwijd. Identiteitscontrole en onderzoek naar mensensmokkel is bijv. een expertise van de Marechaussee.

Na de presentatie volgde er een rondleiding in drie groepen. Letterlijk alle deuren werden geopend, van kantoren, kluizen waar wapens veilig lagen opgeborgen, cellen en noem maar op en er werd veel informatie met ons gedeeld.
Na de rondleiding was er een gezellige nazit in de kantine. Voorzitter Martin Hasebos bedankte de gastgevers voor de ontvangst en de rondleidingen en bood hen een Roermondse specialiteit aan als waardering.

De excursie werd mede mogelijk gemaakt door de Stichting Koepel Veteranen- en andere Geüniformeerden Organisaties Limburg.

Naar de foto's van dhr. Pim Ermers: >

Nieuws