Kameraadschap bij Afd. Roermond en Venlo

23 Juli 2023 - uur

In het blad VIA Roermond verscheen op 25 juli 2023 een artikel over de Afdeling Roermond en Venlo: 'Kameraadschap hoog in het vaandel'
Hieronder volgt de integrale tekst:

Kameraadschap hoog in het vaandel

 

De Bond van Wapenbroeders telt landelijk zo’n 2500 leden. Met een aantal van 126 is de afdeling Roermond/Venlo niet alleen de grootste, maar ook één van de meest actieve binnen de organisatie. Dit jaar viert ze haar 40-jarig bestaan.

 

Door Rob van Deurzen

 

“De overkoepelende bond, die over twee jaar haar eeuwfeest viert, werd in 1925 opgericht als vereniging voor iedereen die - in de breedste zin des woords - actief is, of was voor Defensie”, legt Martin Hasebos uit. “Beroepsmilitairen, maar ook burgermedewerkers.” Zelf geniet de Roermondenaar sinds kort van zijn pensioen. Daarvoor was hij ruim veertig jaar werkzaam als geneeskundig officier. Als voorzitter trekt hij, samen met een vijftal anderen, de bestuurlijke kar binnen de afdeling Roermond/Venlo.

 

Beugelen

In tegenstelling tot het gros van de circa zestig landelijke afdelingen, die veelal ‘slapende’ zijn, kent de Midden-Limburgse vereniging een gestage groei. “Onlangs hebben we ons 126ste lid mogen verwelkomen”, meldt secretaris Lia Schroeders niet geheel zonder trots. “Daarmee zijn we de niet alleen de grootste van Limburg, maar ook van Nederland. En bovendien de meest actieve. Iedere maand komen we sowieso bij elkaar om te gaan beugelen en schieten. Daarnaast houden we acht keer per jaar onder de noemer ‘Een veteraan vertelt’ een openbare lezing in het Generaal Spoorpaviljoen in het Roermondse stadspark Hattem. Daar vertelt bijvoorbeeld een veteraan over zijn uitzending naar een oorlogsbied”, vult Hasebos aan. “Ook zijn er regelmatig excursies en houden we ieder jaar een barbecue, kerstviering en Nieuwjaarsbijeenkomst.”

 

Baniergroep

Naast deze activiteiten wonen de wapenbroeders van de afdeling Roermond/Venlo door het jaar heen diverse herdenkingsbijeenkomsten bij. Onder andere in Thorn, Weert, Haelen en Stramproy, maar ook in Wageningen. “Dat gebeurt meestal in aanwezigheid van onze exercitie- en baniergroep. Van die laatste maak ik zelf ook deel uit”, vertelt Lia Schroeders, die in het Duitse Rheindahlen als burgermedewerkster zo’n vijf jaar op kantoor werkte voor het Britse leger. “Op het Oude Kerkhof in Roermond herdenken we jaarlijks tijdens de Act of Remembrance gesneuvelde Engelse en Canadese geallieerden, Nederlandse verzetsstrijders en militairen. Als wapenbroeders verrichten we ook hand- en spandiensten tijdens de Limburgse Veteranendag en de Nationale Indië herdenking die ieder jaar in het stadspark Hattem in Roermond worden gehouden”, laat de voorzitter weten. “Ook trekken we mee in de stadsprocessie in Roermond en de vlaggenparade in Maastricht.”

 

Vereenzaming

Binnen de Bond van Wapenbroeders is er - aansluitend bij het beleid van de gemeente Roermond - ook ruimschoots aandacht voor ‘sociale ondersteuning’. “Van onze leden is ruim zestig procent 65 jaar en ouder. Dan liggen vereenzaming en een mindere mobiliteit vaak op de loer. Daar hebben we absoluut oog voor. Middels gesprekken en bezoekjes bijvoorbeeld. Maar we zorgen er ook voor dat leden die niet meer zo mobiel zijn worden opgehaald voor activiteiten, zodat ze die toch kunnen bijwonen. We kijken naar elkaar om. Dat zijn we als (oud) medewerker van Defensie zo gewend. Je laat kameraden niet alleen”, stelt Hasebos.

 

Het robijnen jubileum van de afdeling Roermond/Venlo werd onlangs feestelijk luister bijgezet. Zo’n tachtig leden genoten - geheel in lijn met de lijfspreuk ‘kameraadschap en saamhorigheid’, die ook terug te vinden is in het logo van de bond - van een gezellige boottocht over de Maas. Tijdens de bijeenkomst werd in het kader van het jubileum door het bestuur aan eigen drankje gepresenteerd: het Remunjs likeurtje. “Een drankje der verbondenheid waarmee we kunnen proosten op weg naar het gouden jubileum”, besluiten Martin Hasebos en Lia Schroeders.

 

Info: zie www.wapenbroederszuid.nl (klik op afdelingen, Roermond).

Nieuws