Koninklijke onderscheiding voor Jan Litjens, Afd. Roermond en Venlo

27 April 2023 - uur

Op 26 april 2023 heeft Jan Litjens, lid van de Afd. Roermond en Venlo, uit handen van waarnemend burgemeester Onno Hoes de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau mogen ontvangen. Een prachtige en terechte waardering voor zijn jarenlange intensieve ondersteuning door informatieverstrekking aan nabestaanden van omgekomen militairen; 

voor het behartigen van de belangen van oud-militairen en in het bijzonder voor zijn onderzoeken en data-analyses naar achtergronden, ontbrekende gegevens, aanvulling van nieuwe informatie over de duizenden omgekomen Indië en Nieuw-Guinea veteranen.

De heer Jan Litjens was tijdens zijn werkzame leven als militair, ook als vrijwilliger altijd zeer betrokken bij het wel en wee van zijn collega’s bij Defensie en in het bijzonder bij de veteranen. Van 1999 tot 2009 is hij algemeen bestuurslid geweest van de Landelijke Reünie Commissie Aan- en Afvoertroepen. Deze commissie is in 2009 opgegaan in de Vereniging Veteranen Regiment Bevoorradings- en Transporttroepen. Door zijn kennis, ervaring en diplomatie heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan dit fusieproces.

Sinds 2015 is de heer Litjens bestuurslid van de Stichting Nationaal Indië-monument 1945 – 1962. Hij is voorzitter van de Werkgroep Herdenking en zorgt er mede voor dat de jaarlijkse herdenking op een waardige en veilige manier verloopt. Deze herdenking is van enorme betekenis voor de Indië-veteranen. Ook is hij een belangrijke schakel en informatiebron voor de verschillende erelijsten van omgekomen militairen. Zo heeft hij het boek “Namen in Roermond” uitgegeven. Een lijvig naslagwerk met daarin de namen van de omgekomen personen in Nederlands-Indië en Nederlands Nieuw-Guinea, met de omstandigheden waaronder dit gebeurde. Het is ook een belangrijke bron voor de digitale erelijst van de gevallenen 1940 – 1945 en de erelijst van gevallenen tijdens oorlogen en missies sinds de Tweede Wereldoorlog. Deze bevinden zich in het gebouw van de Tweede Kamer. Momenteel is hij bezig met de voorbereiding van twee nieuwe boeken, over de slachtoffers van de Nederlandse koopvaardij en over de Nederlandse slachtoffers van de zogenaamde Japanse “Hel Ships”.

Nieuws