Presentatie “Een Veteraan Vertelt” Patriot-vuureenheid in Slowakije ‘ready to fire’ bij Afd. Roermond en Venlo

26 Maart 2023 - uur

Op vrijdag 24 maart 2023 was de tweede lezing in het Generaal Spoor Paviljoen te Roermond. Aoo Wil aan de Boom deelde zijn ervaringen als stafonderofficier Force Protection van het eerste detachement van het Patriot-luchtverdedigingssysteem dat gestationeerd was in Centraal-Slowakije.

Na een korte introductie over hem zelf en zijn uitzendingen in het kader van Minusma, ISAF, Enduring Freedom en IFOR gaf Wil in het eerste deel van de avond een gedetailleerd overzicht over de DGLC (Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando) welke het luchtruim vanaf de grond verdedigt. De verschillende wapensystemen passeerden de revue om de dreigingen uit de lucht zoals van vliegtuigen, helikopters, lange afstandsraketten en drones het hoofd te kunnen bieden.

Duizelingwekkende feiten passeerden de revue over de Patriot PAC-2 en PAC-3: raketten, die radar geleid vanaf lanceerinrichtingen naar hun doel worden geleid aangedreven door een raketmotor met de snelheid van Mach 5.
Voor meerdere luchtdreigingen kunnen de Patriots worden ingezet b.v. ballistische raketten, vliegtuigen en helikopters, kruiswapens, raketten, artillerie, mortieren en kleine onbemande luchtsystemen.

De 2e helft van lezing begon over de inval van Rusland in de Oekraïne 24 februari 2022. Dit was de aanleiding om een gereed stelling oefening te houden voor alle eenheden van de DGLC. Force protection gaat aan de slag en inventariseert wat er nodig, hoeveel, waar, wat enz. Tot nu toe was men gewend aan dreigingen van ISIS en dergelijke en wat nodig was op uitzendingen. Maar nu had men te maken met een conventionele oorlog. Er werd ondersteuning gevraagd voor Slowakije. Duitsland zou met 9 Patriot systemen ondersteunen en Nederland met 3. De inzet was om Rusland af te schrikken en de verdediging van onze partners in Oost-Europa te versterken tegen mogelijke dreigingen vanuit de lucht.

Onder de naam Operation Brave Shield werd op 5 april 22 met meer dan 100 trekkende voertuigen en een detachement van 150 personen richting Slowakije vertrokken; via Duitsland, Tsjechië met eindbestemming Sliac Airbase in Slowakije. Er moest ontzettend veel geregeld worden: toestemmingen, slaapplekken enz. Er was een hechte en goede samenwerking met Duitse eenheden ter plekke. Ook daar moest er veel werk worden verzet zoals een calamiteitenplan schrijven e.d. De uitzending heeft 3 maanden geduurd. Momenteel werken nog 3 Nederlandse collega’s in het gebied bij de Duitse collega’s.

Daarna gaf Wil nog een vooruit blik naar 2024-2025. Door de oorlog in Oekraïne zijn er veel ontwikkelingen gaande. De oorlog heeft duidelijk gemaakt dat luchtverdediging heel belangrijk is. De budgetten dienen dan ook substantieel te worden opgeschaald. Er is vraag naar 4 systemen i.p.v. 3. Dat vergt op personeel gebied ook een hele uitdaging.

Afsluitend werd er nog een film over de uitzending getoond. Wil, hartelijk dank voor het delen van de interessante informatie.

Naar de foto’s van dhr. Pim Ermers: >

Nieuws