Presentatie rol van Roermond in de laatste oorlogsmaanden door Hugo Levels en Eric Munnicks

30 November 2022 - uur

Op vrijdag 25 november 2022 gaven de heren Hugo Levels en Eric Munnicks een lezing met als titel  “de rol van Roermond in de laatste oorlogsmaanden van september 1944 t/m maart 1945”. Voor deze interessante lezing  in het Generaal Spoor Paviljoen hadden zich meer dan 40 belangstellenden gemeld; leden en niet leden van de Wapenbroeders afdeling Roermond.

Na een welkom door voorzitter a.i. Martin Hasebos stelde het duo Levels en Munnicks zich voor. Beide mannen hebben inmiddels meer dan 40 jaar onderzoek gedaan naar de gebeurtenissen gedurende WO2 en de naoorlogse periode in Limburg en de aangrenzende gebieden.

Ze hebben veel tijd doorgebracht om in de archieven b.v. de War Archives in London te speuren en ook is er veel informatie vergaard uit War Diaries en interviews van ooggetuigen uit de oorlogsperiode.  Met deze informatie hebben zij 4 dikke boekwerken gevuld met als titel “Waar blijven de bevrijders”.

Voor de lezing in Roermond is er gekozen om zich te beperken tot Roermond en de wijdere omgeving. Hugo vertelde aan de hand van foto’s, tekeningen en verslagen over wat er zich afspeelde in Midden Limburg en Belgisch Limburg vlak voordat Operatie Market Garden startte. De bevrijding van Weert in september 1944 en de bevrijding van Thorn door de brigade Piron kwam aan de orde. En over de moeizame relatie tussen Eisenhower en Montgomery, die beiden eigen ideeën hadden over de bevrijding. Uitvoerig werd stilgestaan bij de Operatie Blackcock,  de rol van Civil Affairs bij de evacuatie van de bevolking, de voedselvoorziening, medische zaken en de bevoorrading van frontdorpen van november 1944 tot maart 1945.
Ten slotte kwam de naoorlogse periode aan de orde; de ontelbare mijnenvelden, die geruimd moesten worden en hoe dat georganiseerd werd. Verder wat te doen met de collaborateurs en de krijgsgevangenen. Ook werd er stilgestaan bij het ontstaan van de Duitse Oorlogskerkhof in IJsselsteyn en de geschiedenis van de Britse en Duitse veldgraven.

Dit was alweer de laatste `Veteraan Vertelt` van dit jaar.

Voor 2023 hebben we vast al een aantal interessante sprekers kunnen strikken die u zeker zullen boeien met hun verhaal:

DATUM

SPREKER

ONDERWERP

24-feb-23

Lkol Rob Somers

Rol Inspecteur Generaal der Krijgsmacht

31-mrt-23

Adj Wil ad Boom

Patriot-vuureenheid in Slowakije ‘ready to fire’

28-apr-23

Math Goosen

Bond van Nederlandse Militaire Oorlogsslachtoffers

26-mei-23

 Kol Marco Zeemeijer

NATO (deterrence,force generation en NRF) en de rol van JFCBS

25-aug-23

Ton Hermes

Historie Amerikaanse begraafplaats Margraten

29-sep-23

 Volgt

 

27-okt-23

 Volgt

 

24-nov-23

Lt.-gen Leo Beulen

Besluitvormingsproces Defensie. Ontwikkelingen en toekomst verwachtingen.


Naar de foto's van de heren Thei Willen en Mathieu Beeren: >

Naar de foto's van mevr. Madeleine van Bekkum: >

 

Nieuws