Presentatie Roermond tijdens laatste maanden WO II

30 Oktober 2022 - uur

Op vrijdag 25 november 2022 organiseert de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Roermond en Venlo een lezing in het Generaal Spoorpaviljoen (Nationaal Herdenkingspark nabij kasteel Hattem) te Roermond.
Hugo Levels en Eric Munnicks geven een presentatie over de rol van Roermond in de laatste oorlogsmaanden van september 1944 t/m maart 1945.

Onderwerpen die aan de orde komen:
- de roerige maand september 1944. Herstel Duitse front
- de bombardementen op de Maasbruggen in oktober /november 1944
- de geallieerde strategie in september/oktober 1944
- de bevrijding van de Westelijke Maasoever bij Roermond november 1944

- de verdediging van Roermond in het Maasfront december 44/ 1 maart 1945.
- de deportaties van de Roermondse bevolking 
- de operatie Blackcock in januari 1945 doel: de poorten van Roermond
- de bevrijding van Roermond 28 februari/ 1 maart 1945
- de mijnen problematiek rond Roermond na de bevrijding
- de lotgevallen van de soldatengraven.
- de terugkeer van de gedeporteerden.

De lezing zal 2 tot 2,5 uur duren met een korte pauze.  De sprekers nemen de boeken “Waar blijven de Bevrijders” mee. Belangstellenden kunnen deze op die avond verwerven tegen contante betaling.

Eric Munnicks ( 63) uit Roermond en Hugo Levels ( 62) uit Neer zijn de auteurs van de 4 delen “Waar Blijven de Bevrijders” waarin in 2100 pagina's de geschiedenis van de bevrijding in Noord- en Midden Limburg tot in detail wordt beschreven.

Als hobby zijn ze al meer als 40 jaar bezig met onderzoek in binnen- en buitenlandse archieven, verzamelen dagboeken en correspondentie met veteranen om een zo nauwkeurig mogelijk beeld van de bevrijding voor het nageslacht vast te leggen.

De lezing begint om 19.00 uur. Het paviljoen is open vanaf 18.30 uur.  U bent van harte welkom.
Er kan in de omgeving beperkt worden geparkeerd, maar er is ruim voldoende parkeergelegenheid bij de tennisvelden en het nabijgelegen kasteeltje Hattem, slechts enkele minuten lopen naar het paviljoen.  Met nadruk wordt u verzocht niet op een van de monumenten of op de grasvelden te parkeren. Bij binnenkomst staat de koffie/ thee klaar.
Gezien de beperkte plaatsruimte in het paviljoen wordt u verzocht de deelname vóór 24 november  a.s. te melden via bvw.afd.roermond@gmail.com  met vermelding van het aantal personen. Vol=Vol.

De entree is voor leden Wapenbroeders Afdeling Roermond/Venlo gratis, niet-leden betalen € 3,-.

Informatie is te vinden op de website: www.wapenbroederszuid.nl/afdelingen/roermond-en-venlo 

Een mededeling die betrekking heeft op de deelname: er worden vaak opnames/foto’s gemaakt voor de website. Deelnemers aan dit evenement gaan akkoord met het maken én gebruiken van fotomateriaal voor de website

Nieuws