Een veteraan vertelt met Atty van Eldik bij Afd. Roermond en Venlo

28 Augustus 2022 - uur

Op vrijdag 26 augustus 2022  was er na de zomerstop weer een lezing in het kader ‘Een Veteraan Vertelt’,  georganiseerd door de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Roermond en Venlo.
Te gast was Atty van Eldik, die naar Oekraïne uitgezonden is geweest in verband met de nasleep van de vliegramp met de MH 17 op 17 juli 2014.  Tot 1 augustus jl.  was hij werkzaam als 1 van de 7 kassiers bij Defensie.

Een kassier zorgt er o.a. voor dat er financiële middelen ten behoeve van het militaire apparaat beschikbaar zijn. Bij elke militaire inzet in het buitenland wordt een kassier ter plekke ingezet om voor de financiële middelen te zorgen. Toen besloten werd dat er een onderzoeksteam met militaire ondersteuning naar Oekraïne zou gaan, hield dat logischerwijze ook in, dat er een kassier mee moest om zaken financieel te regelen.

Denk b.v. aan een loods die gehuurd moest worden voor opslag, het aftanken van voertuigen, hotelrekeningen die betaald moesten worden, materieel dat gehuurd moest worden, betaling van de tolken enz. hetgeen allemaal ter plekke afgerekend moest worden.

In zijn inleiding gaf Atty aan dat hij kort na de vliegramp op 26 juli 2014 vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Kharkiv (Charkov) vloog waar hij werd ingekwartierd in  Kharkiv Palace. Inmiddels waren al 839 Nederlandse militairen ingevlogen, die in Kharkiv of omgeving waren ingekwartierd op ongeveer 400 km van de door separatisten gecontroleerde  crashsite.

Met een beeldpresentatie ondersteund, verhaalde Atty  gedetailleerd over zijn belevenissen tijdens deze bijzondere uitzending, waar veel wetenswaardigheden  en uitdagingen aan de orde kwamen. Het publiek hing aan zijn lippen.

Het was een bijzonder interessante lezing in het Generaal Spoorpaviljoen. Atty heel veel dank voor het delen van de informatie.

Naar de foto’s van dhr. Pim Ermers: >

Nieuws