Een veteraan vertelt met Majoor Daan Moes bij Afd. Roermond en Venlo

03 Mei 2022 - uur

Op vrijdag 29 april 2022  was de tweede lezing van dit jaar in het kader “Eén Veteraan Vertelt”, georganiseerd door de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Roermond en Venlo. Te gast was Majoor Daan Moes die een presentatie hield over zijn uitzending naar Irak met geïntegreerde reservisten van 1 september 2021 tot en met 18 januari 2022 in het kader van de anti-ISIS coalitie, waarbij Nederlandse militairen Koerdische en Iraakse collega’s adviseren, begeleiden en trainen in de strijd tegen IS.

De inzet van een compagnie force protection vanaf 1 januari 2021 betreft de bewaking en beveiliging van de internationale luchthaven van Erbil alsook de binnen ring van het vliegveld. Het vliegveld is het belangrijkste militaire en logistieke centrum van de coalitie in Irak, van waaruit de partnerlanden samenwerken met de Koerden aan de veiligheid in het noorden van het land.

 In deze periode is 42 Brigade Verkenningseskadron  (BVE) uitgezonden geweest als Force Protection Compagnie voor de Capacity Building Mission Iraq (CBMI). Majoor Daan Moes was als commandant verantwoordelijk voor de 33 reservisten, een primeur, aangezien nooit eerder reservisten op deze wijze uitgezonden zijn geweest. Deze reservisten hadden dezelfde taakstelling als de beroepsmilitairen.  De reservisten, afkomstig uit het 30 Natres bataljon,  hebben zich vrijwillig aangemeld voor de missie. Zij mochten niet ouder zijn dan 40 jaar en moesten bereid zijn om gedurende 1 jaar beschikbaar te zijn voor het inwerktraject en de duur van de missie, aldus Majoor Moes. Sommige mensen hebben een jaar onbetaald verlof gevraagd bij hun reguliere baas en er zijn ook mensen die hun baan hebben opgezegd om op missie te kunnen gaan.  Het merendeel was student en zij konden dit als een tussenjaar regelen. Er is bij de training veel aandacht besteed aan schietvaardigheid, niet alleen met de Colt C7 maar ook met andere wapens die niet gebruikelijk zijn bij de Natres.  Op Erbil Air base moesten  24 uur per dag in 2 shifts controle posten worden bemand om voertuigen en personen  te controleren. Volgens  Moes was het belangrijk om aandacht te geven aan uitdagende activiteiten om de dagelijkse sleur te doorbreken. Hij blikt enthousiast terug op deze bijzondere missie met de reservisten, waarvan er een stuk of 6 definitief overgestapt zijn naar een loopbaan bij defensie. Op het einde van zijn verhaal geeft hij aan dat de nazorg aan deze mensen grote aandacht verdient; zij moeten weer in het normale leven integreren na het afronden van de uitzending.  Daan Moes vond het een uitdaging om de reservisten mee op uitzending te nemen. Hij blijft nog een vinger aan de pols houden om zeker te stellen dat het goed met ze gaat.

Naar de foto's van dhr Pim Ermers: > 

Nieuws