Jaarlijkse Herdenking Britse en Canadese vliegtuigbemanning te Roermond

05 Oktober 2021 - uur

Op zondag 3 oktober 2021 heeft de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Roermond en Venlo samen met vertegenwoordigers van Joint Force Command Brunssum en met medewerking van de Stichting Oude Kerkhof de jaarlijkse herdenking gehouden van de gesneuvelde Britse en Canadese vliegtuigbemanningen alsmede de Nederlandse verzetsstrijders en verschillende omgekomen Nederlandse militairen, die daar begraven zijn. Nadat verleden jaar in verband met de Covid-19 maatregelen slechts een kleine, sobere herdenking heeft plaatsgevonden, werd dit jaar weer als vanouds gepland, ware het niet dat de zeer slechte weersvoorspellingen roet in het eten dreigden te gooien. Als een geschenk uit de hemel kwam het idee opborrelen om de ceremonie te verplaatsen naar de prachtige bedevaartkapel “Kapel in ’t Zand” vlak bij het Oude Kerkhof. Nadat er groen licht kwam van Pastoor Weerkamp van de Kapel in ’t Zand was alles snel geregeld.

Op zondagmiddag verwelkomde oud voorzitter Lt.Kol. b.d. Math Weijers op deze bijzondere locatie de Burgemeester van Roermond met haar echtgenoot. Verder was er een warm welkom voor de buitenlandse gasten die werkzaam zijn bij Joint Force Command Brunssum o.a. Colonel Ian Large, Wing Commander Gareth Edwards, Squadron leader Kris Bebbington en Officer Philip Williams. Ook oud deken Theo Willemssen en de andere binnen- en buitenlandse gasten werden verwelkomd. Verder was er aandacht voor de aanwezige schooljeugd van de Synergieschool en Basisschool Aan de Roer, waarvan 2 leerlingen, Eva van de Synergieschool en Yves van BS Aan de Roer, een gedicht voordroegen.

Een special welkom was er voor onze vrienden van de RAFA Amsterdam/Limburg, The Royal British Legion Holland Branch, SSAFA (the Armed Forces charity), the Monument of Tolerance en de Stichting op Vleugels der Vrijheid. Verder waren er Wapenbroeders van verschillende Afdelingen en een 2 tal banierdragers gaven acte de présence. In de week vóór de herdenking hebben de kinderen het Oude Kerkhof bezocht onder leiding van Hub Aendekerk en Mathieu Beeren. De graven van de verzetsmensen en militairen alsmede de graven van de geallieerde vliegtuigbemanningen zijn toen bezocht en de kinderen hebben lichtjes geplaatst en bloemen bij de graven gelegd. Hub en Mathieu hebben uitleg gegeven over wie er begraven ligt en hoe zij waren omgekomen.

Na een indrukwekkende speech van Burgemeester Rianne Donders-de Leest werden de gedichten voorgedragen door Yves en Eva. De pipers en drummer van Murray’s Regiment zorgden voor verschillende prachtige muzikale intermezzo’s, die in de kerk bijzonder goed tot hun recht kwamen.

Na het spelen van The Last Post werden bloemen en poppykransen gelegd op de trappen bij het altaar vóór in de kerk. Er waren 2 grote posters met afbeeldingen van de geallieerde graven geplaatst en 9 lichtjes voor de 9 bemanningsleden, die hier herinnerd werden. De ceremoniemeester meldde dat de bloemen en kransen na de ceremonie naar de geallieerde graven verplaatst zouden worden.

Na het uitspreken van de zege door oud deken Willemsen en een dankwoord door Math Weijers werd het gezelschap onder de klanken van de bagpipes uitgeleide gedaan en was ervoor de genodigden koffie met vlaai bij Café Aad Remunj. Hartelijk dank aan alle vrijwilligers, alsmede de uitbaters van Aad Remunj voor de werkzaamheden die zij verricht hebben om deze herdenking tot een indrukwekkend gebeuren te maken. Ook de leden van de Stichting het Oude Kerkhof en de medewerkers van de EHBO verdienen onze dank.

Naar de foto’s van dhr. Pim Ermers

Nieuws