Bloemlegging bij adoptiegraf van Lance Corporal Herbert McNulty in Nederweert

12 November 2020 - uur

In maart 2020 heeft het bestuur van de Wapenbroeders, Afdeling Roermond en Venlo een graf geadopteerd op de Commonwealth Cemetery in Nederweert. Het graf van Lance Corporal Herbert McNulty werd toegewezen.

Herbert McNulty was een Royal Marine die diende bij het 45 RM Commando dat eind 1944 begin 1945 werd ingezet bij de aanval op het sluizencomplex bij Osen – de Britten noemden dit Belle Island. Hier is hevig en langdurig gevochten. Op een gegeven moment lagen de strijdende partijen slechts enkele tientallen meters uit elkaar; de Britten op de westoever van de sluis en de Duitsers, die van geen wijken wilden weten, op de oostoever.

Op 27 en 28 januari 1945 voerden de Britten een aanval uit vanuit Linne, welke helaas mislukte. Herbert McNulty maakte deel uit van de eenheid die deze aanval uitvoerde. Op 28 januari sneuvelde hij samen met verschillende andere commando’s van zijn eenheid. “Killed in action” staat in de War Diary van januari 1945. Herbert was slechts 33 jaar oud, hij was getrouwd met Olive McNulty .
Op zijn grafsteen staat een prachtige inscriptie: MEMORY IS THE GOLDEN CHAIN THAT LINKS US TILL WE MEET AGAIN. OLIVE

Op woensdag 11 november 2020,  Remembrance Day, heeft een kleine delegatie van de Wapenbroeders, Afdeling Roermond en Venlo bloemen gelegd op het graf van Lance corporal McNulty en een eregroet gebracht. Zaterdag 14 november a.s. zal er een kleine besloten ceremonie worden gehouden, door de Stichting Adoptiegraven Nederweert War Cemetery en de Wapenbroeders, Afdeling Ospel, waarbij slechts enkele personen uitgenodigd zijn, dit wegens de maatregelen in verband met Covid-19.

Herbert, heel veel dank voor je inzet, die ons de vrijheid bracht. Wij blijven je herinneren. R.I.P.

Nieuws