Adj. Emile van den Elshout blikt voorruit op missie Litouwen

21 Oktober 2019 - uur

Op vrijdag 18 oktober 2019 konden wij, samen met een 45 tal geïnteresseerden in het Generaal Spoorpaviljoen te Roermond, luisteren naar Adjudant Emile van den Elshout.  In de maandelijkse lezingen cyclus in het kader van “Een Veteraan Vertelt” blikte Emile voorruit op zijn komende 6 maanden durende uitzending naar Litouwen; de eFP (enhanced Forward Presence) missie in Rukla, Litouwen.

Eerst een schetst wat de reden is van de missie: na de annexatie van de Krim in 2014 voelden de Baltische staten zich meer dan ooit bedreigd door buurland Rusland, bang dat hun hetzelfde lot beschoren is. Tussen Litouwen en Polen ingeklemd ligt de exclave Kaliningrad die bij Rusland hoort. Via een 2 baans weg tussen Litouwen en Polen heeft Rusland vrije toegang tot deze exclave. Rusland heeft daar een behoorlijke troepenmacht opgebouwd en er gaat veel dreiging vanuit. De dreiging door Rusland gebeurt in de vorm van stevig taalgebruik, opzettelijke aanrijdingen, opzettelijke vechtpartijen, beschuldigingen van intimidatie en geweldpleging, desinformatie, afluisterpraktijken, spionage, vriendschappen en Honey Traps bijvoorbeeld. De Baltische Staten en Polen voelen zich hierdoor behoorlijk geïntimideerd. Het is echter niet te verwachten dat Rusland als eerste een militair middel zal toestaan in een conflict met de NAVO. Het is belangrijk dat de NAVO troepen kunnen omgaan met een zachtere kant van de conflictbeheersing.

Op verzoek van Litouwen en de andere Baltische Staten is er onder NAVO verband een multinationale Battle Group in de Baltische Staten en Polen samengesteld. In Litouwen bestaat deze Battle Group uit ongeveer 1300 man uit Duitsland, Luxemburg, Nederland, Kroatië, Noorwegen en IJsland onder leiding van Duitsland. De Nederlandse bijdrage in Litouwen bestaat sedert januari 2017. Elk half jaar komt er een nieuwe lichting aan de beurt, die van tevoren helemaal moet worden klaargestoomd. Dit gebeurt vanaf 6 maanden vóór de uitzending; paspoorten moeten in orde zijn, de opleidingen afgerond, veiligheidsrisico’s worden ingeschat en vastgesteld. Er zijn verplichte oefeningen waarvoor certificering wordt verkregen; er wordt bepaald wie, wanneer en waar wordt ingezet. De Nederlandse bijdrage betreft een gevechtscompagnie en staffunctionarissen.

Verder werd uitgelegd hoe de troepen in de kazerne in Rukla worden gehuisvest, de inrichting, waarbij ook aandacht is voor een fitness ruimte en sportaccommodatie, een zithoekje en een bar. Er is ook een oefenterrein waar bijvoorbeeld getraind kan worden hoe je een gebouw betreedt. Het eten wordt verzorgd door de plaatselijke bevolking. In de stad Rukla zie je heel veel hoogbouw, een beetje Russische stijl met veel groen in de omgeving. De werklocatie is een door de Duitsers beveiligd gebied. Ten slotte werden er sfeerimpressies getoond van verschillende steden en de omgeving. Er is ontzettend veel groen met bossen.

Aan het einde van de avond was er nog tijd voor het beantwoorden van de vele vragen. Het was een zeer leerzame lezing voor de aanwezigen. Emile, nogmaals dank, we zien je relaas over je inzet in Litouwen met grote belangstelling tegemoet.

Naar de foto’s van Pim Ermers: >

Nieuws