Een veteraan vertelt: majoor b.d. Rob Sentse

11 Mei 2019 - uur

Op vrijdag 26 april 2019 hadden wij Majoor b.d. Rob Sentse op bezoek om een lezing te geven in het kader van “Een Veteraan Vertelt”. Deze lezing werd gehouden in het Generaal Spoorpaviljoen gelegen in het stadspark van Roermond en wordt maandelijks georganiseerd door de Bond van Wapenbroeders  Roermond -Venlo.

Rob, die van september 1973 tot oktober 2011 in dienst is geweest, heeft een zeer gevarieerde en interessante opleiding en carrière genoten binnen defensie. Als infanterist, bedrijfsmaatschappelijk werker, coach en trainer in communicatieve en didactische vaardigheden en daarnaast inlichtingenanalist heeft hij deze vaardigheden goed kunnen gebruiken bij zijn uitzendingen. De hele werd lezing zonder beeldmateriaal verteld op een wijze dat je bij het sluiten van je ogen zag wat er allemaal gebeurde. Een beter compliment kan ik niet bedenken.

Hij vertelde over zijn project voor lokale veteranenorganisaties tijdens zijn eerste uitzending in 2001 naar Bosnië en Herzegovina dat veel aandacht gekregen heeft op de Kroatische nationale TV. Het project behelsde onder meer het opzetten van  safe-houses voor vrouwen, veteranencafés en hulpverlening door lokale organisaties. 

In 2006 werd hij uitgezonden naar Afghanistan, Kandahar als planner van inlichtingenoperaties voor zuid Afghanistan, daar voerde hij een project uit  om de verschillende moslim groeperingen met elkaar in contact te brengen door daarvoor onder meer de Imam van Westerse troepen in te zetten. Wat ons het meest aansprak was hoe je  dit kan aanpakken. In onze Westerse wereld gaan uit van onze cultuur, maar dat werkt in andere  landen niet, die hebben hun eigen cultuur.

In 2008 werd hij wederom uitgezonden naar Afghanistan maar nu naar Uruzgan. Hier was zijn taak, het coördineren, synchroniseren, evalueren en analyseren van informatie afkomstig uit Human Intelligence ( Australië / VS / Nederland). Ook hier voerde hij een project uit om Moslim militairen van het Afghaanse leger in plaatselijke moskeeën samen te brengen met lokale moslims met als gevolg dat een gematigd geluid de overhand kreeg.

In 2010 naar Soedan als waarnemer voor de VN om toe te zien op het naleven van bestandsakkoorden die in 2005 waren gesloten. Hier voerde hij onder meer werkzaamheden uit op het gebied van conflictbemiddeling met lokale legercommandanten, gouverneurs,stamhoofden, en NGO’s.

Naar de foto’s van Afdeling Roermond en Venlo:>

Nieuws