Een veteraan vertelt: lkol b.d. Genie Hans Bus

19 Maart 2019 - uur

Op vrijdag 29 maart 2019 organiseert de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Roermond en Venlo een lezing in het kader van “Een Veteraan Vertelt”. Deze lezing vindt plaats in het Generaal Spoorpaviljoen (Nationaal Herdenkingspark nabij kasteel Hattem) te Roermond. Luitenant-kolonel b.d. Hans Bus zal zijn ervaringen over zijn uitzending als Pelotonscommandant in Libanon UNIFIL en Liaison Officier in Bosnië UNPROFOR  en over de gevolgen die deze uitzending voor hem heeft gehad met ons delen.

Hij is in totaal 3 keer uitgezonden geweest: 2 keer naar Libanon en 1 keer  in Bosnië UNPROFOR. Als jong luitenant is hij in december 1979 naar Libanon gegaan en werd twee weken na aankomst tijdelijk Kapitein en pelotonscommandant van het Genie peloton. In deze functie werd vooral veel  aan planning en logistiek voor het peloton/bataljon gedaan. Het peloton en het kader hebben heel veel infrastructuur opgebouwd, vooral prefabs: keukens en werkplaatsen.

Bij zijn terugkeer op 20 juni 1980 kwam hij op Schiphol zijn Genie personeelsofficier tegen. Hij heeft hem toen al verzocht of hij een tweede keer uitgezonden zou mogen worden. Aanvankelijk was een tweede uitzending niet gewenst wegens ervaringopbouw van de overige genisten. Later werd echter alsnog beslist om hem voor een tweede keer uit te zenden. Eind november 1981 vertrok hij, nu als kapitein bij de Staf van UNIFIL in Naqoura, met als functie Staff Officer Engineer Operations.

De voornaamste taak dat half jaar was “de beveiliging van alle UNIFIL posten tegen vlakbaanvuur en scherfwerking”. Hij heeft toen wel 95% van alle UNIFIL posten verkend en samen met de Franse Genie-compagnie een planning gemaakt wat de beste type beveiliging zou zijn voor die posten. Ook werden aannemers gezocht voor delen van deze taak en er werden testen uitgevoerd op betonnen elementen van zowel Israëlische als Libanese aannemers. In die periode hebben ze 6 keer een opbouw meegemaakt van Israëlische strijdkrachten langs de zuid Libanese grens. De laatste is uitgemond in de invasie van 6 juni 1982; 2 dagen voor deze invasie werd hij geroteerd en heeft deze dus niet meegemaakt.

De 3e uitzending begint in november 1992 tot eind maart 1993 als Liasion Officier bij UNHCR in Bosnië. Samen met een Deen werd de hele logistiek opgezet voor alle vluchtelingen in Noord en Centraal Bosnië.

De lezing begint om 19.00 uur. Het paviljoen is open vanaf 18.30 uur. Iedere geïnteresseerde is welkom. Er kan in de omgeving beperkt worden geparkeerd, maar er is ruim voldoende parkeergelegenheid bij het nabijgelegen kasteeltje Hattem, slechts enkele minuten lopen naar het paviljoen. Met nadruk wordt u verzocht niet op een van de monumenten te parkeren. Bij binnenkomst staat de koffie en thee klaar. Gezien de beperkte plaatsruimte in het paviljoen wordt u verzocht de deelname te melden via bvw.afd.roermond@gmail.com of telefonisch 06 52062326 met vermelding van het aantal personen.

Nieuws