Verslag Thema-avond Roermond Frontstad met John Vaessen

28 Januari 2019 - uur

Vrijdag 25 januari 2019 vond een thema-avond in het Generaal Spoorpaviljoen plaats met als spreker dhr. John Vaessen, die als vrijwilliger van de Stichting Oude Kerkhof een lezing hield over de slachtoffers  van de WO II, die op het Oude Kerkhof nabij de Kapel in ’t Zand te Roermond zijn begraven.  

Aan bod kwamen de verhalen over de omgekomen burgers, de verzetsstrijders en militairen alsmede de Engelse en de Canadese vliegtuigbemanningsleden, die in en om Roermond gecrasht waren. Deze zijn begraven op het Oude Kerkhof. Tevens werd gesproken over de collaborateurs , die ook op deze kerkhof te ruste zijn gelegd.  Gedurende de oorlog zijn ook gesneuvelde Duitse soldaten in eerste instantie op het Kerkhof begraven. Deze mensen werden later herbegraven op het Duitse oorlogskerkhof te Ysselsteyn. Dit gedeelte van het kerkhof werd het Pruuse buske genoemd en is tot nu toe een lege plek op het kerkhof gebleven.  

Verder vertelde John over een aantal Joodse slachtoffers en over het joodse grafje van Ruben Bear met het bijzondere verhaal daarachter.  Het verhaal van de 13  bij de Luzenkamp geëxecuteerde onderduikers kwam eveneens aan bod. Deze mannen werden eerst begraven bij de Luzenkamp, waar zij hun eigen graf hadden moesten delven.  Daarna zijn zij herbegraven op het Oude Kerkhof.  Hun laatste rustplaats hebben zij nadien gevonden op de Algemene Begraafplaats Tussen de Bergen, waar ook een monument is opgericht ter nagedachtenis.
 
Het was een boeiende lezing met indrukwekkende foto’s  deels uit het archief van mevr. Annie Ramakers-Dahmen. Zij is anderhalf jaar geleden overleden.

Naar de foto’s van dhr. Pim Ermers: >

 

 

Nieuws