Excursie naar Oorlogsmuseum in Overloon

08 Juni 2018 - uur

Na een ontvangst met koffie en vlaai in het restaurant van het Oorlogsmuseum in Overloon gingen wij op 1 juni 2018 met veteraan Hans Steenhuis als gids op pad door het Oorlogsmuseum, een nieuwe tentoonstelling belevend.Te beginnen met de opkomst van Hitler en zijn ideeën, chronologisch getoond en verbeeld in diapresentaties met teksten het hele Oorlogsmuseum door, met interessante aanvullingen van Hans Steenhuis.

Vervolgens werd Nederland in de Tweede Wereldoorlog belicht. Op 10 mei 1940 vallen Duitse troepen Nederland binnen. Er volgen vijf jaren van bezetting. Hoe gedraagt de Duitse bezetter zich? En wat betekent dat voor de bevolking? Pas je je aan of kom je in verzet. Hans Steenhuis gaat op deze vragen in en zet ons allen aan het denken. In de tentoonstelling vertellen acht personen hun verhaal hierover. Een vergeten oorlog is slecht voor de vrede.

Oorlog hoort in een museum. Het Oorlogsmuseum houdt de herinnering levend. Wat hier ligt, staat en wordt bewaard aan oorlogsrestanten en herinneringen is een boeiend gebeuren. En dat alles in sfeervol aangeklede hallen. Wat een openbaring! In middagpauze werden we onthaald op tomatensoep met belegde broodjes en koffie/thee.

Daarna  stond onze gids veteraan Ronand Luijters al klaar om ons een inkijk te geven in alle materieel in de Tweede Wereldoorlog gebruikt. Te beginnen op D-Day in Normandië tot de laatste gevechten aan toe zoals het Ardennen Offensief, de Slag rond Overloon en Venray en Market Garden. Heel veel met name Amerikaans materieel zoals tanks, voertuigen, wapens en munitie zijn achtergebleven na de slag bij Overloon, zegt Ronand Luijters. Je kijkt je ogen uit.

En al dit materieel werd verzameld en opgeslagen door Harrie van Daal, die hier terecht een monument voor heeft gekregen. Gelukkig hadden we een zeer goede materieel deskundige als gids, die met een vlotte babbel de nodige tekst en uitleg gaf bij een aantal voertuigen, van commandant tot bemanningsleden, van plaats van strijd  tot aantal gesneuvelden, waardoor zo’n voertuig tot leven kwam.

Indrukwekkend was het de landingsvaartuig de Barc 33 ( zie foto van Thei Willen) als ook het panorama van de stranden van Normandië en daartegenover de Maginotlinie van de Duitsers. Zo was de gehele expositie op een interessante en boeiende wijze thematisch samengesteld. En voerde Ronand Luijters ons vlot langs de imponerende Dora, spoorweggeschut, oorspronkelijk 12 meter hoog met een lengte van 50 meter, een gewicht van 1.350.000 kg en een schootsbereik van 50 km. Ook de V1, de Mitchel B25 bommenwerper, luchtdoelgeschut, landingsvaartuigen, pontonbruggen, GMC 270 voor allerhande doeleinden, een set motoren voor koeriers en een tank om mijnen uit te schakelen en veel gebruiksvoorwerpen kwamen ter sprake. 

Kortom een geweldig en vakkundig opgezet oorlogsmuseum. Zeer bezienswaardig en vooral ook belevingswaardig. Op weg naar huis hebben we nog een bezoek gebracht aan een monument rond Overloon opgedragen aan de gesneuvelden van het Norfolk Regiment en de Nederlandse leger en voor de 300 onschuldige burgers , die de dood vonden in en rond Overloon en Venray.

Naar de foto's van Thei en José Willen: >

Naar de foto's van dhr. Pim Ermers: >

Nieuws