Dodenherdenking afdelingen RCT WZ-NL

30 April 2020 - uur

Cranendonck:
Aangepast programma Dodenherdenking 4 mei 2020. Vanwege de coronamaatregelen vult de gemeente Cranendonck de dodenherdenking, in samenwerking met de Wapenbroeders afdeling Cranendonck, dit jaar anders in. Er is geen aparte ceremonie zoals we dat al 75 jaar op 4 mei in onze dorpen organiseren. In plaats daarvan nodigen wij u allen uit om de dodenherdenking te volgen op RTV-Horizon. U kunt daar een eerder deze week opgenomen ceremonie volgen. 

In deze uitzending zal burgemeester Roland van Kessel samen met een Wapenbroeder ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers een krans leggen bij de erebegraafplaats in Budel-Dorplein. Trompettist Rob Lenders zal The Last Post ten gehore brengen. 
In de andere dorpen in Cranendonck (Maarheeze, Soerendonk en Budel) worden door Wapenbroeders bij de oorlogsmonumenten op 4 mei bloemen gelegd en vanzelfsprekend hangt bij alle monumenten de Nederlandse vlag halfstok. Hier vindt geen ceremonie plaats. Om 19:55 uur zullen alle klokken in onze gemeente luiden en zal de ceremonie om 20:00 uur starten met 2 minuten stilte. U kunt de rapportage van de dodenherdenking 2020 volgen op RTV Horizon vanaf 19:45 uur.

Vooraankondiging:
https://www.rtvhorizon.nl/?p=63730

Tilburg:
Vanwege het coronavirus vindt dit jaar in Tilburg op 4 mei een aangepaste Dodenherdenking plaats. In navolging van de oproep van het Nationale Comité 4 en 5 mei, vragen wij onze inwoners om dit jaar thuis te herdenken. Door de vlag de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers, door de Nationale Herdenking thuis via televisie te volgen, door om 20.00 uur 2 minuten stil te zijn en aansluitend het Wilhelmus mee te zingen.

Burgemeester Weterings legt op 4 mei op het Ereveld aan de Gilzerbaan bloemen en in het Vrijheidspark een krans namens het gemeentebestuur. Bij het ereveld is een beperkte vertegenwoordiging van de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Midden-Brabant aanwezig en in het Vrijheidspark is een beperkte vertegenwoordiging van het Plaatselijk Comité Nationale Herdenking 4 mei aanwezig. Dit gebeurt zonder ceremonie en zonder publiek.

Goirle:
In verband met de coronacrisis en het verbod om tot en met 1 juni 2020 georganiseerde samenkomsten te houden, zal er op 4 mei een alternatieve wijze van herdenken gehouden worden in Goirle en Riel. Daarbij is rekening gehouden met de maatregelen die in verband met de coronacrisis zijn afgekondigd en de oproep van het Nationale Comité 4 en 5 mei.

In de vroege ochtend vinden de kransleggingen in stilte plaats, zonder publiek. Opnamen worden door Lokale Omroep Goirle (LOG) gemaakt. Inwoners van Goirle worden uitgenodigd de hele dag de vlag halfstok te hangen tot zonsondergang.
Op de LOG is het volgende te zien:
19.30 – 19.58 uur: Uitzending toespraak burgemeester en dhr. Jan van Eyck, ondersteund door beelden van de kranslegging eerder die ochtend en het luiden van de klokken.
19.58 – 20.00 uur: Signaal Taptoe,
20.00 – 20.02 uur: Twee minuten stil. Aansluitend meezingen Wilhelmus. 

Nieuws