Internationale herdenking Monument van Verdraagzaamheid in Haelen

15 November 2018 - uur

Op donderdag 15 november 2018 heeft voor de 18e keer de jaarlijkse Internationale herdenking bij het Monument van Verdraagzaamheid plaatsgevonden.

Naast de Wapenbroeders waren er volop Britse, Duitse en Nederlandse veteranen aanwezig. De verdraagzaamheid is bij de aanwezige (oud-) militairen volop aanwezig. Het is meer dan verdraagzaamheid tussen militairen. Het is ook verbinding zoeken tussen de oude en de jonge generatie en tussen militairen en burgers.

Het Monument van Verdraagzaamheid werd onthuld op 8 maart 2001. In het monument worden de 687 soldaten herdacht die in het Leudal sneuvelden gedurende de jaren 1940-45. De gesneuvelden zijn afkomstig uit 11 landen: Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Noorwegen, Oostenrijk, België, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten en Tsjechië.

De herdenkingsplechtigheid groeide in de loop der jaren uit tot een internationaal gebeuren. Ieder jaar zijn er nog in leven zijnde veteranen uit de tweede wereldoorlog aanwezig om samen met Joodse mensen die het concentratiekamp hebben overleefd en leden van het voormalig verzet de gesneuvelden te herdenken en verdraagzaamheid uit te dragen. Daarnaast waren ook jonge veteranen en vele hoogwaardigheidsbekleders zoals ambassadeurs van de betrokken landen, hoge militaire, kerkelijke en burgerlijke autoriteiten bij de herdenking aanwezig. Dit jaar was ook de Commandant der Landstrijdkrachten, Luitenant Generaal Beulen aanwezig.

Naar de foto's van dhr. Pim Ermers: >

Nieuws