Herdenking op Brits militair kerkhof Nederweert bij Afd. Ospel

14 November 2021 - uur

Op zaterdag 13 november 2021 vond er een Remembrance Day viering plaats op de Britse oorlogsbegraafplaats in Nederweert. Deze herdenking werd voor de laatste maal georganiseerd door de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Ospel. Vanwege de grote zorgen omtrent corona werd het een sobere herdenking. Adoptanten was gevraagd om hun bloemen niet te komen te leggen op die zaterdag tussen 12.00 en 16.00 uur maar op een ander tijdstip.

Bij de herdenking waren dit jaar alleen genodigden aanwezig om bloemen te leggen, om een rol te spelen in de ceremonie of om te zorgen voor de omlijstende muziek. Het door kunnen laten gaan van een waardige herdenking had onder deze bijzondere omstandigheden prioriteit. Vorig jaar was het namelijk een zeer sobere ceremonie. Dit jaar kon de ceremonie volledig worden gehouden maar zonder groot publiek. Volgend jaar hopen ze dat het mogelijk is om in grote getale aanwezig te zijn.

Om 15.00 uur ging de voorzitter van de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Ospel, de heer Arie van der Lee, de ceremonie voor. De banierwacht van de Bond van Wapenbroeders, gevolgd door een groep doedelzakspelers (Pipers Society Castle Aldenghoor uit Haelen), opende de herdenking. Vervolgens werd iedereen welkom geheten, gevolgd door een woord van de voorzitter van de Stichting Adoptiegraven Nederweert, de heer Niek Hendrix.

Na koraalmuziek door de Harmonie Pro Musica uit Nederweert-Eind werd er een overweging en gebed uitgesproken worden door Pastoor Marcus Vankan. Vervolgens werd de Exhortation uitgesproken, gevolgd door een krans- en of bloemlegging. Er klonk een getuigenis van de gesneuvelde commando Medic Eric Harden VC. Deze werd afgesloten met The Last Post met aansluitend twee minuten stilte, gevolgd door de Dedication. Daarna werden de volksliederen “God save the Queen” en “Het Wilhelmus” gespeeld door harmonie Pro Musica uit Nederweert-Eind. Tot slot spraken de heer Arie van der Lee en als laatste de heer Niek Hendrix, waarna de banierwacht uittraden.

Zoals vermeld werd deze herdenking voor de laatste keer verzorgd door de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Ospel. Vanaf volgend jaar zal de organisatie in zijn geheel komen te liggen bij de Stichting Adoptiegraven Nederweert, in samenwerking met de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Ospel en de gemeente Nederweert.

Naar de foto's van dhr. Pim Ermers: >
Naar de foto's van dhr. Wiel Mackus: >
Naar de video van Nederweert24 :>

 

Nieuws