Onthulling monument in Nederweert-Eind

20 September 2021 - uur

Op zaterdag 18 september 2021 is op het Pastoor Maesplein in Nederweert-Eind een oorlogsgedenkteken onthuld. Diverse belangstellenden waren hierbij aanwezig waaronder ook een aantal Wapenbroeders.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden tijdens razzia’s in Nederweert-Eind 108 mannen en jongens opgepakt en gedeporteerd naar Nazi-Duitsland om daar dwangarbeid te verrichten. Vijf van hen zijn door oorlogshandelingen en armzalige omstandigheden omgekomen.

In Nederweert-Eind zijn daarnaast nog eens zeven burgerslachtoffers in de oorlogsperiode gevallen. In die tijd was er geen uitvaart of een passend afscheid mogelijk. Nabestaanden hebben dit heel lang als een litteken ervaren. Het is daarom goed dat er een blijvende herdenkingsplaats is gekomen voor deze oorlogsslachtoffers uit Nederweert-Eind.

Naar de foto's van dhr. Wiel Mackus: >
Naar de foto's van djhr Niek Hendrix: >

Onder het motto 'de Peel kent geen grenzen' werd zondagmiddag 19 september 2021 voor de derde keer het Bevrijdingsvuur door de Peelgemeenten verspreid. De bijzondere ceremonie vond plaats vanuit het Belfort Vossenberg aan de rand van Nationaal Park De Groote Peel in Meijel (gemeente Peel en Maas). Voor de organisatie tekenden de Projectgroep Bevrijdingsvuur Death Valley De Peel en het Dorpsoverleg Meijel Netwerk Natuur en Recreatie, samen met vrijwilligers uit de deelnemende gemeenten.
Na de grote ceremonie bij de Belfort toren op de Vossenberg in Meijel gingen de atleten in groepjes met het bevrijdingsvuur naar de diverse monumenten in de regio. Een groep van de Grenslaupers uit Stramproy liep naar het Amerikaanse monument aan de Plattepeeldijk in Ospel. De ceremonie werd bijgewoond door burgemeester Birgit Op de Laak, wethouder Ria Stienen en kabinetschef Giel Bruijnaars. De muzikale omlijsting werd verzorgd door doedelzakspelers van Pipers society castle d'aldenghoor.
De boodschap: Vrijheid mag nooit vanzelfsprekend zijn !

Naar de foto's van mevr. Rian Schonkeren: >

Nieuws