Expostie in Heythuysen: ‘opa waat woore det väör men?’

22 November 2019 - uur

opa wat waren dat voor mannen?). Op zaterdag 16 november 2019 hebben de Wapenbroeders van Afdeling Ospel een bezoek gebracht aan het tijdelijk museum van de Stichting Bevrijders 1944 in Heythuysen. Ter ere van 75 jaar bevrijding is dit zeer compleet, tijdelijk museum ingericht. Het is gericht op de eenheden die gedurende de periode oktober 1944 tot en met februari 1945 actief waren in het gebied van de Maas tot de Noordervaart en van het Kanaal Wessem-Nederweert tot aan Baarlo.

Een tentoonstelling met 65 aangeklede poppen met originele uniformen en uitrustingsstukken. Verder waren er veel foto’s, wapens, documenten en attributen te zien. Een duidelijk beeld ten tijde van de oorlog en de bevrijding. Ook beschikt het museum over filmmateriaal dat een onuitwisbare indruk zal achterlaten. Tijdens ons bezoek aan het museum trad als verrassing, een groep doedelzakspelers op.

Na afloop stond er een heerlijke lunch klaar in restaurant De Gouverneur in Heythuysen, waar de voorzitter ons verwelkomde en memoreerde aan 75 jaar bevrijding maar ook aan het 40-jarig jubileum van de Wapenbroeders. Hij vertelde in het kort de geschiedenis van het 40-jarig bestaan van de afdeling. Deze lunch werd de leden dan ook aangeboden in het kader van het 40-jarig jubileum. Het was een leerzame en indrukwekkende dag.

Naar de foto's van dhr. Wiel Mackus: > 

Nieuws