Grote belangstelling herdenking Brits Militair Kerkhof Nederweert

12 November 2019 - uur

Onder enorme belangstelling werd op zaterdagmiddag 9 november 2019 de jaarlijkse Dodenherdenking in Nederweert gehouden. In het kader van 75 jaar bevrijding Limburg was ook Gouverneur Theo Bovens van de provincie Limburg aanwezig, tevens vanwege het 40 jarig jubileum van de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Ospel. Ook burgemeester Birgit Op de Laak was voor het eerst aanwezig bij deze jaarlijkse ceremonie.

De herdenking werd geleid door de voorzitter van de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Ospel, dhr. Arie van der Lee. Hij heette de aanwezigen van harte welkom. Speciaal welkom aan Harmonie St Joseph uit Nederweert en zangvereniging Bel Canto. Zij zorgden voor de muzikale begeleiding. De Pipers Cociety Castle d’Aldenghoor begeleidden de Wapenbroeders bij hun intrede. Zij waren eveneens aanwezig op de herdenking in september in Eynderhoof.

Gouverneur Theo Bovens van de provincie Limburg en burgemeester Birgit Op de Laak legden, vergezeld van de scouting leden, bloemen bij het hoofdmonument. Het Medical Personnel from the Royal British Legion onder leiding van James Hodges, speciaal voor deze gelegenheid overgekomen uit Schotland, legden eveneens een krans en herdachten daarmee speciaal hun gevallen kameraden.

Ook vertegenwoordigers van de Holland Branch Royal British Legion, het Regionaal Coördinatie Team Wapenbroeders Zuidelijk Nederland, dhr. Edwin Jacobsz en het Ontvangstcomité Bevrijders Maasbracht-Linne, namens de familie Harden, legden bloemen op het graf van Henri Eric Harden. Mevrouw Jetten en de heer Knapen legden bloemen op het graf van Harry Crabb. Speciaal voor deze gelegenheid was de heer Mark Smith  met zijn familie uit Engeland over gekomen om een  krans te leggen op het graf van zijn oom Arthur Stanley Smith. 

Pastoor Vankan memoreerde de verschrikkelijke gebeurtenissen van de oorlog. De drie scouting leden spraken een passend mooi gedicht uit.                                           
The ‘Last Post’ werd dit jaar gespeeld door trompettist Johan van Soest gevolgd door één minuut stilte. Tot slot legden de leden van de scouting op alle graven een bloem als eerbetoon aan de Britse soldaten. 

Het was een waardige herdenking, mede tot stand gekomen door steun van het vfonds, de enorme belangstelling van de inwoners van Nederweert en de aanwezigheid van de vele genodigden. Namens het Gemeentebestuur werd iedereen uitgenodigd  voor een samenzijn in het Gemeentehuis onder het genot van een kop koffie of thee.

Naar de foto's van dhr. Wiel Mackus: >

Nieuws