Herdenking Brits kerkhof in Nederweert

15 November 2018 - uur

Op zaterdag 10 november 2018 vond de jaarlijkse herdenking plaats op het Britse kerkhof. Vanwegen het slechte weer werd eerst een korte ceremonie gehouden op het Britse Kerkhof waar 363 Britse militairen liggen begraven. Zij, die hier begraven liggen, brachten het hoogste offer dat van een soldaat gevraagd kan worden. Zij kwamen van ver, uit vele verschillende landen om ons te bevrijden. Deze herdenking is een eerbetoon aan degenen die zijn gevallen voor onze vrijheid.

De kranslegging gebeurde door Burgemeester Evers en zijn echtgenote namens de Gemeente Nederweert, het Royal British Legion uit Duitsland, met name door Corporal James Hodges bij het graf van Eric Harden en Major Karen Oliveira,  de Bond van Wapenbroeders door Jan Vossen en Mia Gubbels en door de familie Knapen-Jetten. De banierwachten maakten hun opwachting in de regen evenals de Engelse militairen.

Na deze ceremonie ging de plechtigheid verder in het Gemeentehuis. Voorzitter Arie van der Lee opende de ceremonie. Pastoor VanKan, aalmoezenier van de Wapenbroeders, Afdeling Ospel, herdacht in een overweging de jongens die op het kerkhof  begraven liggen. Ook het verhaal over de strijd die Eric Harden had geleverd tijdens de oorlog, maakte veel indruk op de aanwezigen. Het geheel werd opgeluisterd door zangvereniging  Milawhi uit Leveroy  en trompettist dhr. Jo Verstappen.

De Gemeente trakteerde op koffie/thee en bonbon. Ook een afvaardiging van de Scouting Nederweert was aanwezig en heeft na afloop nog samen met bestuur en pastoor Vankan een bloemstuk gelegd bij het graf van Eric Harden. Pastoor Vankan deed dit in opdracht van de dochter van Eric Harden. De leden van het Royal British Legion werden vooraf ontvangen in het Gemeentehuis waar ze koffie of thee werd aangeboden en broodjes.

De banierwachten luisterden het geheel op door een erecouloir te vormen en de vlag te hijsen. Het was een waardige herdenking die ondanks het slechte weer, druk bezocht werd. Ook hartelijk dank aan de Gemeente voor hun gastvrijheid.

Nieuws