Herdenking in Henri-Chapelle en bezoek aan Ronald McDonald huis

31 Augustus 2018 - uur

Op zaterdag 25 augustus 2018 hebben de leden van de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Ospel en de Heemkundevereniging Nederweert weer een mooie reis gemaakt naar Henri-Chapelle. Om hen die hun leven gaven voor de vrijheid van ons dorp, werden de Amerikaanse soldaten herdacht die in de tweede wereldoorlog gesneuveld waren in de omgeving van Ospel. Bij het monument werden bloemen gelegd en na een minuut stilte klonk het Amerikaanse volkslied en de Last Post. Heel indrukwekkend. De banierwachten, in grote getalen aanwezig, ondersteunden de plechtigheid en vergezelden de aanwezigen naar de graven van de soldaten waar bloemen werden gelegd.

Na afloop werd een bezoek gebracht aan het schitterende nabij gelegen stadje Aubel, waar we gastvrij werden ontvangen in de sporthal voor een heerlijke lunch, klaargemaakt door de dames van het bestuur van de Wapenbroeders. 

In de namiddag bezochten we het Ronald McDonald huis in Houthem St. Gerlach, waar drie ervaren gidsen voor ons klaarstonden om ons dit moderne gebouw van de Oostenrijkse schilder en architect Hundertwasser te laten zien. Het gebouw staat  ook bekend als de “Regenboogspiraal”.

De Ronald McDonald Kindervallei is een vakantieoord voor kinderen met een lichamelijke of meervoudige beperking, samen met hun ouders, broertjes en zusjes. Daarnaast kunnen ouders, waarvan het kind revalideert bij Adelante kinderrevalidatie, logeren in de gastenkamers. De Kindervallei is tevens een leerwerkomgeving voor mensen met een beperking en is gelegen in de mooie natuur van het Geuldal en ligt ook vlak bij rivier de Geul. De architect heeft het gebouw zodanig ontworpen dat het vloeiend van hoog naar laag in de natuurlijke omgeving overgaat. Dit wordt bereikt door de unieke spiraalvorm. Het gebouw is extra aantrekkelijk voor de kinderen vanwege de vrolijke regenboogkleuren. De architect heeft de natuur tot boven op het dak gebracht, werkelijk wonderlijk om te zien. Het Ronald Mc Donaldshuis bedruipt zich voornamelijk met giften van derden en drijft grotendeel op vrijwilligers.

Vervolgens ging de reis naar de even verderop gelegen en ruim 280 jaar oude Sint Gerlachuskerk waar een gids ons uitleg gaf over het gebouw. Het barokke kerkgebouw met voor Nederland unieke frescoschilderingen is een rijksmonument en behoort tot de 'Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg' uit 1990. De Sint-Gerlachuskerk maakt deel uit van een complex van voormalige proosdij- en kloostergebouwen, die thans grotendeels in gebruik zijn als hotel en conferentiecentrum "Château St. Gerlach". Vervolgens ging de gids naar de devotiekapel waar wij uitleg kregen over de mozaïek schildering, aangebracht in 1997 door Irene van Vlijmen. 

De reis werd afgesloten bij L’enie in Nederweert-Eind waar een heerlijke maaltijd op ons stond te wachten. Het was een indrukwekkende en zeer waardevolle reis. De voorzitter dankte dan ook iedereen die aan het welslagen van deze reis heeft bijgedragen.

Naar de foto's van dhr. Pim Ermers: >

Nieuws