Koninklijke Onderscheiding voor Kap. der Jagers b.d. Jos Dekker, Afd. Mijnstreek

26 April 2021 - uur

Op 26 april 2021 ontving Kap. b.d. Dekker op de Kromhoutkazerne te Utrecht het Lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau.

Met een smoes werd Jos Dekker naar Utrecht geloodst. De verrassing was compleet toen hij naar voren werd geroepen en zijn dochter hem, onder het toeziend oog van minister Bijleveld, de Koninklijke onderscheiding opspeldde.

Kap. b.d. Dekker heeft zijn decoratie onder meer gekregen omdat hij in 2004 aan de basis stond van het Elders Hoes, het ontmoetingscentrum voor veteranen in Hoensbroek. Dat was destijds een primeur voor Nederland. Als voorzitter was hij drijvende kracht, luisterend oor en activiteitenbegeleider van het centrum.

Verder heeft hij tien jaar als commandant van de erewacht opgetreden bij het Monument voor Vredesoperaties in Roermond tijdens de jaarlijkse Indië-herdenking. Vanaf 2013 is hij vrijwilliger bij het Veteranen Instituut.

Jos Dekker fungeert nog steeds als Nuldelijnsondersteuner voor elke veteraan, die met vraagstukken kampt die te maken hebben (gehad) met missies van Defensie. Daarnaast heeft Dekker zich ruim twee jaar bekommerd als mantelzorger voor een bijna honderdjarige veteraan van de Tweede Wereldoorlog.

Nieuws