Gastles over vrijheid en WO II bij BS De Bron -Goirle door Afd. Midden-Brabant

05 Oktober 2023 - uur

Op 22 oktober 2023 organiseert de Bond van Wapenbroeders, Afd. Midden-Brabant een herdenking op de begraafplaats St Jan in Goirle. In aanloop naar deze herdenking gaven Wapenbroeders Jan Schrijver en Hans Kroes op 4 oktober 2023 een gastles bij groepen 8 van basisschool De Bron in Goirle. Deze basisschool heeft het monument de graven van de geallieerde militairen in Goirle geadopteerd. 

Tijdens de gastles over de thema’s oorlog, vrijheid en WO II kwam onder meer aan de orde:

  • wat is oorlog en waar zijn er op dit moment oorlogen en conflicten in de wereld;
  • wat betekent vrijheid voor jou, ook in relatie tot pesten;
  • de Tweede Wereldoorlog en een aantal voorvallen in Goirle, zoals het verzet, Jodenvervolging e.d.;
  • de bevrijding;
  • de herdenking op 22 oktober a.s.
    De leerlingen werden uitgedaagd om een mooi gedicht te schrijven over vrijheid, dat tijdens de herdenking kan worden voorgedragen.

De gastlessen werden gegeven aan de hand van een fraaie PowerPointpresentatie met afbeeldingen en een aantal videootjes.
Vervolgens stapten de leerkrachten met de leerlingen op de fiets om naar begraafplaats St. Jan in Goirle te gaan. Hier volgde nog uitleg over de herdenking en de bijdragen door de leerlingen tijdens de herdenking.

Op 7 oktober a.s. zal een aantal deelnemers onder leiding van Jan Schrijver en Ad van Belkom op de fiets stappen. Zij zullen plaatsen in Goirle en omgeving gaan bezoeken, waar tijdens WO II belangrijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden. Deze route is beschreven in het door de Wapenbroeders uitgegeven boekje 'Offers voor onze Vrijheid'. Ook de fietsroute is apart te downloaden.

Naar de foto's van dhr. Hans Kroes > 

Nieuws