Op de fiets langs belangrijke locaties tijdens WO II in Goirle e.o.

28 September 2023 - uur

Op zaterdagmiddag 7 oktober 2023 organiseert de Afdeling Midden-Brabant van de Bond van Wapenbroeders een fietstocht langs diverse locaties in Goirle e.o. waar tijdens de Tweede Wereldoorlog iets bijzonders is gebeurd en waar slachtoffers zijn gevallen. De ‘Battlefield tour’ start om 13.00 uur bij De Schutsboom (’t Heem) aan de Nieuwe Rielseweg in Goirle. 

Aanmelden kan tot 5 oktober a.s. via: voorzitter.midden-brabant@wapenbroeders.nl  Deelname aan deze fietstocht is gratis.

Educatief voor jongeren
Oorlog en herdenken is door de oorlog in Oekraïne op dit moment actueel. In Goirle wordt op zondagmiddag 22 oktober a.s. herdacht dat ons dorp 79 jaar geleden werd bevrijd. Voor het herwinnen van de vrijheid zijn destijds grote offers gebracht door inwoners van Goirle en door geallieerde militairen. Hun inzet en offers mogen wij niet vergeten. Om te weten wat er in Goirle destijds is gebeurd, is deelname aan de ‘battlefield tour’ een goede gelegenheid. Op deze wijze maak je kennis met een belangrijk stuk geschiedenis van Goirle en ga je ook beseffen dat wij onze huidige vrijheid moeten koesteren. Zeker voor onze jongeren is dit een belangrijke les.

Programma
Op zaterdagmiddag 7 oktober a.s. kunnen de deelnemers om 12.30 uur terecht bij de Heemkunde Kring aan de Nieuwe Rielseweg in Goirle. Voor de start van de fietstocht kan een kijkje worden genomen in het museum, waar een deel is ingericht over de Tweede Wereldoorlog in Goirle. 

Om 13.00 uur wordt gestart en gaat de route o.a. langs de plek op Gorp & Roovert, waar in augustus 1942 de 5 gijzelaars zijn gefusilleerd. Onderweg wordt gepauzeerd bij ‘De Roovertsche Ley’ waar op eigen kosten iets kan worden genuttigd. De fietstocht wordt vervolgd naar Goirle, waar we zullen eindigen bij de graven van de geallieerde militairen op de begraafplaats van St. Jan. 

Op iedere locatie waar wordt gestopt, wordt uitgelegd wat zich daar destijds heeft afgespeeld. De deelnemers worden verzocht om, indien mogelijk, een veiligheidshesje te dragen.

Voor inwoners van Goirle en zeker voor gezinnen met jongeren is dit een mooie gelegenheid om kennis te nemen van belangrijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tijdig aanmelden is gewenst.

Nieuws