Herdenkingen Fusilladeplaats Gorp en Roovert en Vrijheidspark Tilburg

16 Augustus 2023 - uur

Op 15 augustus 2023 waren Wapenbroeders van de Afdeling Midden-Brabant aanwezig bij twee verschillende herdenkingen.

Om 12.00 uur precies startte de herdenking op de Fusilladeplaats in de bossen van landgoed Gorp en Roovert, vlak bij de Belgische grens. De Stichting Gijzelaars Beekvliet en Haaren organiseert deze herdenking sinds lange tijd.

Tijdens de indrukwekkende toespraak van dhr. Sassen besteedde hij aandacht aan het kampleven van de gegijzelden in de kampen Beekvliet en Haaren. Alles werd anders na de fusillade van Robert Baelde, Christoffel Bennekers, Otto graaf van Limburg Stirum, Willem Ruys en Alexander baron Schimmelpenninck van der Oye op 15 augustus 1942 door de bezetter. In een apart document kunt u de informatie over de gefusilleerde gegijzelden nalezen, klik hier

Naar de foto’s van dhr. Peter Franken, serie 1: >

Naar de foto’s van dhr. Peter Franken, serie 2: >

In het Vrijheidspark in Tilburg vond op 15 augustus om 19.00 uur vond de Nederlands-Indië Herdenking Tilburg 15 augustus 1945 plaats.

Op deze datum kwam in 1945 voor het Koninkrijk der Nederlanden een officieel einde aan de Tweede Wereldoorlog. Stilgestaan werd bij het einde van de Tweede Wereldoorlog en alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en zij die gevallen zijn ten gevolge van de Japanse bezetting van het voormalige Nederlands-Indië.

De herdenking begon met het aantreden van de banierwacht van de Afdeling Midden-Brabant met als banierdrager Jan Meindert Lenting. Tijdens de herdenking vonden naast zang en orkestrale begeleiding ook indrukkende toespraken plaats door onder mee wethouder Esmah Lahlah en Aalmoezier Sanneke Brouwers.

Naar de foto’s van dhr. Humphrey Martherus: >

Nieuws