Presentatie over de inzet in de Oekraïne na de ramp MH17 van Atty van Eldik

14 April 2023 - uur

Op donderdag 13 april 2023 organiseerde de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Midden-Brabant een presentatie met een bijzondere gast, te weten dhr. Atty van Eldik, die naar Oekraïne uitgezonden is geweest in verband met de nasleep van de vliegramp met de MH 17 op 17 juli 2014.  Hij was destijds werkzaam als 1 van de 7 kassiers bij Defensie. Een kassier zorgt er o.a. voor dat er financiële middelen ten behoeve van het militaire apparaat beschikbaar zijn.

Bij elke militaire inzet in het buitenland wordt een kassier ter plekke ingezet om voor de financiële middelen te zorgen. Toen besloten werd dat er een onderzoeksteam met militaire ondersteuning naar Oekraïne zou gaan, hield dat logischerwijze ook in, dat er een kassier mee moest om zaken financieel te regelen. Denk b.v. aan een loods die gehuurd moest worden voor opslag, het aftanken van voertuigen, hotelrekeningen die betaald moesten worden, materieel dat gehuurd moest worden, betaling van de tolken enz. hetgeen allemaal ter plekke afgerekend moest worden.

In zijn inleiding gaf Atty aan dat een week na de vliegramp op 26 juli 2014 vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Kharkiv (Charkov) vloog waar hij werd ingekwartierd in  Kharkiv Palace. Inmiddels waren al 839 Nederlandse militairen ingevlogen, die in Kharkiv of omgeving waren ingekwartierd op ongeveer 400 km van de door separatisten gecontroleerde  crashsite.

Met een beeldpresentatie ondersteund, verhaalde Atty gedetailleerd over zijn belevenissen tijdens deze bijzondere uitzending, waar veel wetenswaardigheden en uitdagingen aan de orde kwamen. Het publiek hing aan zijn lippen en er werden veel vragen gesteld.

Het was een bijzonder interessante lezing in het  VOC Hart van Brabant.

Vooraf aan de presentatie werd door Erik van Vliet een interview afgenomen van Atty van Eldik, klik hier. Tevens kunt u een deel van de presentatie hier beluisteren, 

Naar de foto’s van dhr. Hans Kroes: >

Nieuws