Gastlessen over vrijheid en WO II door Afd. Midden-Brabant

04 April 2023 - uur

In aanloop naar de herdenkingen op 4 mei a.s. zijn het drukke dagen voor bestuursleden van de Afdeling Midden-Brabant. In Tilburg en in Goirle verzorgen Jan Schrijver en Hans Kroes aan maar liefst 13 groepen-8 van basisscholen gastlessen over de thema’s oorlog, vrijheid en WO II. De gastlessen worden daarbij toegespitst op belangrijke gebeurtenissen in een van genoemde plaatsen.

Op 27 en 28 maart werd aan 4 groepen van BS De Borne in Tilburg gastlessen gegeven. Deze school wil in aanloop naar de herdenking op het Ereveld Gilzerbaan op 4 mei a.s. (14.00 uur) in een project de achtergronden van een aantal geallieerde militairen dieper onderzoeken. Mogelijk zullen zij tijdens de herdenking apart aandacht hieraan schenken.

Tijdens alle gastlessen kwam onder meer aan de orde:

  • wat is oorlog en waar zijn er op dit moment oorlogen en conflicten in de wereld;
  • wat betekent vrijheid voor jou, ook in relatie tot pesten;
  • de Tweede Wereldoorlog en een aantal voorvallen in resp. Tilburg of Goirle, zoals het verzet; Jodenvervolging e.d.;
  • de bevrijding;
  • de dodenherdenking op 4 mei.

De gastlessen werden gegeven aan de hand van een fraaie PowerPointpresentatie met afbeeldingen en een aantal videootjes.

Op 17 april a.s. zullen leerlingen van groep 7 van BS De Regenboog in Goirle onder leiding van Jan Schrijver en Ad van Belkom op de fiets stappen. Zij zullen de plaatsen gaan bezoeken, waar tijdens WO II belangrijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden.

Deze route is beschreven in het door de Wapenbroeders uitgegeven boekje 'Offers voor onze Vrijheid'. Ook de fietsroute is apart te downloaden.

Nieuws