Rondleiding Afdeling Midden-Brabant over Ereveld Gilzerbaan Tilburg

12 Februari 2023 - uur

Op 10 februari 2023 heeft de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Midden-Brabant een rondleiding verzorgd voor de Stichting Funerair Erfgoed Tilburg en het Comité 4 mei Tilburg op het Ereveld Gilzerbaan in Tilburg. Bij de graven van 76 geallieerde oorlogsslachtoffers houdt de Afdeling Midden-Brabant jaarlijks op 4 mei haar herdenking.

De Stichting Funerair Erfgoed Tilburg (SFET) heeft op verzoek van Tamira Waszink, programmamaker van het TijdLab een samenwerkingsverband tussen bibliotheek en stadsmuseum, meegewerkt aan haar programma ‘Deze en gene zijde, Dood en Rouwcultuur in Tilburg’.

De SFET, opgericht eind 2018, zet zich in voor het behoud van het funerair erfgoed in de gemeente Tilburg, in het bijzonder het behoud van historische grafmonumenten en begraafplaatsen.

Hun motto is ‘wie het monument behoudt, behoudt het verhaal’.

Het project, dat dit jaar door SFET is gestart zijn de op de begraafplaatsen van de Gemeente Tilburg nog aanwezige grafmonumenten van oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.  Zij willen deze grafmonumenten onder de aandacht brengen van het grote publiek.  Hun voornemen is om bij de herdenking van 80 jaar bevrijding van Tilburg in oktober 2024 een gids uit te brengen met foto’s van deze grafmonumenten met een korte beschrijving. Met een dergelijke gids hoopt men belangstellenden uit te nodigen voor een bezoek aan de begraafplaatsen en deze grafmonumenten.

De Bond van Wapenbroeders, Afdeling Midden-Brabant heeft haar medewerking toegezegd aan de realisatie van deze gids.

Nieuws