Nieuwjaarsreceptie bij Afdeling Midden-Brabant

12 Januari 2023 - uur

Op 7 januari 2023 hield de Afdeling Midden-Brabant haar Nieuwjaarsreceptie. De huiskamer van het Veteranenontmoetingscentrum in Tilburg was redelijk gevuld. In een gezellige sfeer konden de leden, donateurs en belangstellenden elkaar ontmoeten.

De bijeenkomst werd op een fraaie en warme muzikale wijze afgewisseld met de zang van Marij van Belkom. Door de voorzitter Jan Schrijver werd het glas geheven op een mooi, gezond en gelukkig 2023.

Maar voordat hij dat deed, hield hij onderstaande toespraak.

‘Het is fijn dat u vandaag hier naar het Veteranen Ontmoeting Centrum bent gekomen om elkaar te ontmoeten en om elkaar een gezond en gelukkig Nieuwjaar te wensen.

Namens het bestuur van de Afdeling Midden-Brabant van de Bond van Wapenbroeders heet ik u van harte welkom.

2022 is al weer een week verleden tijd.

2022 was een jaar waarin we, na een beperkte start door de aflopende coronamaatregelen, toch weer onze activiteiten konden organiseren.

Enkele hoogtepunten waren:

  • De uitgestelde viering van ons 70 jarig bestaan (december 2020) met een excursie naar het Oorlogsmuseum in Overloon en een diner op de Lgen Bestkazerne in Vredepeel.
  • Onze gezellige petanquewedstrijd en barbecue in de zomer
  • Enkele interessante lezingen, die hier in het VOC werden gehouden.
  • Twee mooie herdenkingen bij de graven van geallieerde militairen in Tilburg en in Goirle.
  • Het druk bezochte kerstdiner.

Helaas overleden in het afgelopen jaar 3 leden en 1 donateur van onze afdeling.

Overleden zijn: de heren Vos en van Helvoirt en ons trouwe lid Ad van Rijen. Begin december overleed ook onze eerste sponsor Jan Hylkema.

Tot onze grote schrik vernamen wij vanochtend dat op 2 januari ons erelid Gerard Beerens op 93 jarige leeftijd is overleden. Gerard is op zijn eigen uitdrukkelijke wens gisteren gecremeerd, waarbij alleen zijn kinderen en kleinkinderen bij aanwezig waren. Helaas hebben wij hem dus geen laatste eerbetoon kunnen geven.

Gerard Beerens was bijna 24 jaar lid van onze afdeling van de Bond van Wapenbroeders. Toen eind jaren 90 de afdeling dreigde te worden opgeheven, heeft Gerard zich bijzonder ingezet om een doorstart te maken. Dit lukte en hijzelf zette zich daarna velen jaren in als secretaris van de afdeling. Ook de herdenking op het Ereveld aan de Gilzerbaan werd door zijn toedoen nieuw leven ingeblazen.

Gerard is altijd, tot op late leeftijd, heel actief geweest. Na het overlijden van zijn echtgenote in 2014 werd het leven van Gerard anders. Ook zijn gezondheid werd minder. Ik heb hem daar enkele dagen voor Kerstmis nog bezocht. Zijn gezondheid ging tijdens de kerstdagen achteruit en op 2 januari is hij rustig in zijn slaap overleden.

Wij verliezen in Gerard Beerens een trouwe en zeer betrokken wapenbroeder.

Dat hij moge rusten in vrede. Voor Gerard en de andere overleden wapenbroeders en donateur vraag ik u nu een ogenblik stilte.

Heel positief was dat we in 2022 een achttal nieuwe leden mochten verwelkomen, zeker omdat een deel van hen was aangebracht door onze eigen leden.

Ook positief is de samenwerking met de diverse instanties, die wij nodig hebben voor het organiseren van onze activiteiten en bijeenkomsten.

In het begin van het jaar is het ook goed om vooruit te kijken.

Wij hopen dit jaar weer vele mooie activiteiten voor onze leden en donateurs te organiseren. Activiteiten waarbij de kameraadschap en saamhorigheid tot uiting komen. Graag nodigen wij, via de lokale en sociale media belangstellenden uit voor onze lezingen, die wij ook dit jaar weer organiseren.

Zoals ik in het begin zei, is deze bijeenkomst zeker ook bedoeld om elkaar een gezond en gelukkig Nieuwjaar te wensen.  Natuurlijk hopen we gezond te blijven, maar daar hebben we niet altijd invloed op.

Wat we wel kunnen beïnvloeden is het gelukkig zijn. Wij kunnen elkaar gelukkig maken door hele simpele dingen, zoals: aandacht hebben voor elkaar, elkaar helpen als dat nodig is, positief zijn naar elkaar en iedereen in zijn of haar eigen waarde laten.

Bijkomend effect is, dat wanneer je andere gelukkig maakt, jezelf daar ook gelukkig van wordt.

Laten we daarom het glas heffen op een mooi, gezond en gelukkig 2023’.

Naar de foto's van Hans Kroes: >

Nieuws