Fietstocht ‘Battlefield tour’ langs plaatsen in Goirle e.o. met belangrijke gebeurtenissen tijdens WO II

08 Oktober 2023 - uur

De Afdeling Midden-Brabant van de Bond van Wapenbroeders organiseerde op zaterdag 7 oktober 2023 een ‘Battlefield tour’ op de fiets. Al vroeg in de middag verzamelden zich deelnemers aan de fietstocht bij Heemerf De Schutsboom en konden zij eerst het museum bezoeken om zich te oriënteren over de lokale geschiedenis van Goirle en omgeving.

Onder leiding van de voorzitter en de penningmeester van de Bond van Wapenbroeders, Afd. Midden-Brabant, de heren Jan Schrijver samen met  Ad van Belkom, gingen de deelnemers langs een aantal plaatsen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog offers werden gebracht voor onze vrijheid.

Via de Nieuwkerksedijk, waar een kraterinslag van een V1 werd bekeken (foto), het Nieuwkerksbaantje, waar werd gesproken over de gevaren om de Belgische grens over te steken met aansluitend de gebeurtenissen destijds bij de rotonde bij Natuurpoort Roovertsche Ley, reed de groep naar de plaats in de bossen van Gorp & Roovert, waar op 15 augustus 1942 5 gijzelaars werden gefusilleerd. Onderweg was al enkele keren gestopt om uitleg te geven over gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal op de fusilladeplaats over de zinloze moord op de 5 gijzelaars maakte indruk op de deelnemers.

Na de pauze in de Roovertsche Leij met een uitleg over de Bond van Wapenbroeders werd de tocht voortgezet naar Goirle. Gestopt werd bij de brug over de Nieuwe Leij op de Poppelseweg, de kerk van Sint Jan, de voormalige woning van de Joodse familie Dasché in de Emmastraat en bij de molen aan de Molenstraat voor een uitleg over de gebeurtenissen, die daar hadden plaatsgevonden. Op het Kloosterplein bij de twee gedenktafels, kregen de deelnemers uitleg over de jaarlijkse Nationale Dodenherdenking in Goirle op 4 mei. 

De fietstocht werd afgesloten bij de graven van de 27 geallieerde militairen en de Goirlese militair Anton Versteden op de begraafplaats St. Jan aan de St. Jansstraat. Ook de graven van deze jonge militairen, die gesneuveld zijn voor onze vrijheid, maakten indruk.

De deelnemers vonden het een dag met veel informatie, die de achtergronden van de ingrijpende gebeurtenissen van destijds, duidelijk maakten.

Met deze ‘Battlefield tour’ heeft de Bond van Wapenbroeders duidelijk willen maken dat er voor onze vrijheid veel offers zijn gebracht en dat wij moeten blijven werken aan onze huidige vrijheid!

Naar de foto's van dhr. Ad van Belkom :>

Nieuws