Excursie Afd. Midden-Brabant naar Oorlogsmuseum Overloon

06 Juni 2022 - uur

Op vrijdag 3 juni 2022 was het eindelijk zover. Al tweemaal eerder had de Afdeling Midden-Brabant getracht haar 70 jarig jubileum te vieren met haar leden maar tweemaal waren de activiteiten als gevolg van corona geannuleerd.

Per bus werd vanaf Tilburg met 27 deelnemers vertrokken naar Overloon, waar de groep rond 11. 45 uur werd ontvangen met koffie en Limburgse vla. Daarna kon de groep op eigen gelegenheid het Oorlogsmuseum Overloon bezoeken. Op een indringende wijze werd de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog gepresenteerd. Ook met veel audiovisuele middelen werd getoond hoe het zover heeft kunnen komen dat in vijf jaar tijd meer dan vijftig miljoen mensen hun leven verloren, maar ook hoe de onderdrukte bevolking vindingrijk met beperkingen en tekorten omging.

Ook aan het verzet en aan de vervolging werd aandacht besteed. Bijzondere aandacht was er voor de Slag bij Overloon waarbij de zwaarste tankslag in Nederland heeft plaatsgevonden. Op twee locaties worden op indringende wijze de gebeurtenissen audiovisueel weergegeven.

Om 16.00 uur was het weer tijd om te vertrekken n aar het nabijgelegen Vredepeel, waar de Lgen Bestkazerne is te vinden. Na een apéritief, waar nog veel werd gesproken over het bezoek aan het Oorlogsmuseum, kon de groep vervolgens genieten van een uitstekende maaltijd. Om 20.00 uur was helaas deze indrukwekkende maar ook ontspannende dag weer ten einde.

Meer over 70 jaar Afdeling Midden-Brabant is hier te lezen.

Naar de fotoreportage met foto’s van mevr. Ineke van Kleijnenbreugel: >

Naar de videoreportage van dhr. Hans van Kleijnenbreugel: >

Nieuws