Groep 7 van BS De Regenboog op ‘Battlefield tour’ in Goirle bij Afd. Midden-Brabant

16 April 2022 - uur

Onder een stralend zonnetje reden 32 leerlingen, 1 leerkracht en 4 ouders op donderdag 14 april jl. door en rond Goirle. Onder leiding van de voorzitter van de Afdeling Midden-Brabant van de Bond van Wapenbroeders, Jan Schrijver, gingen zij langs een aantal plaatsen waar tijdens de Tweede Wereld offers zijn gebracht voor onze vrijheid. Voor vertrek kregen de kinderen een korte uitleg over de oorlog destijds in Goirle en over de bevrijding van het dorp.

Via de Nieuwkerksedijk, het Nieuwkerksbaantje en het Gorpsbaantje reed de groep naar de plek in de bossen van Gorp & Roovert, waar op 15 augustus 1942 de 5 gijzelaars zijn gefusilleerd. Onderweg was al enkele keren gestopt om uitleg te krijgen over gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal over de zinloze moord op de 5 gijzelaars maakte indruk op de kinderen. In het onderkomen van Gilde Sint Joris, bij Natuurpoort De Roovertsche Ley, werd geluncht.

Daarna werd de tocht voortgezet naar Goirle, waar bij de brug over de Nieuwe Leij op de Poppelseweg, de kerk van Sint Jan, de voormalige woning van de Joodse familie Dasché in de Emmastraat en de molen aan de Molenstraat werd gestopt voor een uitleg over de gebeurtenissen die daar hadden plaatsgevonden. Op het Kloosterplein bij de twee gedenktafels, kregen de kinderen uitleg over de Nationale Dodenherdenking op 4 mei a.s. om 20.00 uur. Eén van de kinderen uit deze groep mag dan de tekst op de ‘Vrijheidszuil’ voorlezen. De fietstocht werd afgesloten bij de graven van de 27 geallieerde militairen en de Goirlese militair Anton Versteden op de begraafplaats aan de St. Jansstraat.

Ook de graven van deze jonge militairen, die gesneuveld zijn voor onze vrijheid, maakten indruk. “Het was een zeer leerzame dag met informatie, die niet gemakkelijk uit de vele boeken is te halen”, aldus de leerkracht. Met deze ‘Battlefield tour’ heeft de Bond van Wapenbroeders duidelijk willen maken, dat er voor onze vrijheid veel offers zijn gebracht en dat wij moeten blijven werken aan onze huidige vrijheid.

Nieuws