Tilburg tijdens WO II door dhr. Jan Schrijver bij Afd. Midden-Brabant

15 April 2022 - uur

In aanloop naar de herdenkingen op 4 mei 2022 organiseerde de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Midden-Brabant een presentatie over Tilburg tijdens de Tweede Wereldoorlog. Al heel vroeg waren op 14 april belangstellenden en Wapenbroeders aanwezig om de presentatie bij te wonen, dat resulteerde in een goed gevulde zaal in het Veteranen Ontmoetingscentrum Hart van Brabant.

Na de opening door de voorzitter Jan Schrijver, waarbij hij voor de niet leden een korte uitleg gaf over de (activiteiten van de) Afdeling Midden-Brabant, begon hij in zijn presentatie met de aanleiding voor de Tweede Wereldoorlog. Daarna kwamen onder meer aan de orde de mobilisatie en de instructies voor de luchtbescherming. Op 10 mei 1940 waren er verschillende bombardementen zoals het Spoorwegemplacement en het vliegveld Gilze-Rijen. Ook de diverse verwoestingen in de stad op die dag zoals in de Noordstraat werden in de presentatie getoond. De Duitse bezetting en de gevolgen daarvan voor de bevolking kwamen uitgebreid aan de orde, zoals de lange rijen voor de winkels. Tevens werd aandacht besteed aan de Jodenvervolging alsmede aan het verzet in Tilburg. Uitgebreid kwam het verzet aan de orde. Enkele verzetsmensen, die waren omgekomen, werden door Jan Schrijver gememoreerd.

Naast diverse foto’s over de bevrijding, werd er ook een deel van een video getoond, waarop de geallieerde militaire operaties duidelijk in beeld werden gebracht. Tot slot konden de beelden van een uitzinnige Tilburgse bevolking bij de bevrijding niet ontbreken. Tenslotte besteedde Jan Schrijver nog aandacht aan het herdenken in Tilburg op 4 mei a.s.

Hij nodigde iedereen uit voor:

  • de herdenking van de geallieerde oorlogsslachtoffers op het Ereveld van begraafplaats Gilzerbaan in Tilburg (naast begraafplaats Vredehof) op 4 mei 2022 om 14.00 uur;
  • de herdenking voor de burgers als militairen in Tilburg, die sinds het begin van de Tweede Wereldoorlog door oorlogsgeweld om het leven zijn gekomen. Deze herdenking vindt plaats op 4 mei 2022, aanvang 19.00 uur Heikese kerk en om 20.00 uur in het Vrijheidspark.

Naar de foto’s van dhr. Hans Kroes: >

Nieuws