Wapenbroeders plaatsen lichtjes op kerstavond

24 December 2021 - uur

Graven van de gesneuvelde soldaten verlicht tijdens Kerstmis.

Kerstavond, 24 december 2021. Om 17.30 uur was het donker en begon de kerstavond. Het bestuur van de Afdeling Midden-Brabant van de Bond van Wapenbroeders was aanwezig op de begraafplaats van St. Jan in Goirle. Bij de graven van de 27 geallieerde militairen en de Goirlese soldaat Anton Versteden werden lichtjes geplaatst. Op deze wijze willen de wapenbroeders deze gesneuvelde militairen eren voor hun inzet bij de bevrijding van Goirle en Nederland.

Kerstmis is het feest van Vrede, Hoop en Licht. De Tweede wereldoorlog was een periode van beperkingen, angst en duisternis. Vanaf juni 1944 veroverden vele geallieerde militairen beetje bij beetje delen van Europa op de bezetter. Begin oktober 1944 waren zij opgerukt tot aan de Belgische grens tussen Goirle en Poppel. Ruim 3 weken van hevige beschietingen volgden. Uiteindelijk werd Goirle op 27 oktober 1944 bevrijd. Naast de Goirlese slachtoffers lieten ook een aantal geallieerde militairen hierbij het leven. In de maanden daarna overleden nog meer militairen in het tijdelijke militaire hospitaal in het Fraterhuis, nu de bibliotheek. Deze militairen stierven voor onze vrijheid. Zij brachten vrede, nieuwe hoop voor de toekomst en licht in de duisternis.

Kerstavond is één van de momenten in het jaar om daar bij stil te staan. Om hen te eren plaatsten de wapenbroeders bij ieder graf een lichtje. Een lichtje dat gedurende de kerstdagen de duisternis bij deze graven even wegnam. In Tilburg werden op het Ereveld aan de Gilzerbaan ook lichtjes geplaats bij de 78 graven van geallieerde militairen.

Naar de foto's van Marij van Belkom: >

Nieuws