Bijzondere herdenking van de bevrijding van Goirle

26 Oktober 2021 - uur

Onder een stralend blauwe lucht vond op 24 oktober 2021 de herdenking van de bevrijding van Goirle plaats. De herdenking werd weer georganiseerd door de Afdeling Midden-Brabant van de Bond van Wapenbroeders. Onder de genodigden waren ook de Australische ambassadeur Mr Matthew Neuhaus en partner, de Britse militaire attaché Colonel Mark Maddick en Mr. Jaroslaw Pieniek namens de Ambassade van de Republiek Polen.

Onder ruime belangstelling begon de herdenking om precies 16.00 uur met de opmars van de vaandels en banieren. Na het welkomstwoord door de voorzitter dhr. Jan Schrijver stond de burgemeester van Goirle, dhr. Mark van Stappershoef uitvoerig stil bij de verschrikkingen van de oorlogsjaren in Goirle alsook bij de bevrijding. Hij vermelde een gesprek dat hij had met het echtpaar Ad en Doortje Koolen-Broers.

Zij hebben de bevrijding van Goirle bewust meegemaakt en woonden in de Akkerstraat, waar het gezin Dasché werd afgevoerd naar Auschwitz. Ad had gezien hoe het gezin op transport werd gesteld. Hij had de wanhoop in hun ogen gezien en zij kwamen nooit meer terug. Op verzoek van de burgemeester heeft Jan Schrijver hun bevindingen opgetekend en gepubliceerd op de voorpagina in het Goirles Belang 

De Aalmoezenier voor de veteranen Sanneke Brouwers ging in op de dappere veteranen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid en hier op het kerkhof hebben gegeven. Zij stelde ook een andere dappere veteraan voor, te weten Sint Franciscus. Zij vertelde het verhaal van Franciscus en de wolf, waarbij door de zijn tussenkomst vriendschap werd gesloten tussen de wolf en de mensen in plaats van het leven in vijandschap met elkaar.

Wapenbroeder Hans Kroes vertelde het verhaal van de bommenwerper met een Australische en Britse bemanning, die op 24 mei 1944 bij ‘t Riels Hoefke was neergestort.  

Na het spelen van de ‘Last Post’ en 1 minuut stilte, volgde het Australische, Britse en Poolse volkslied. Bij de graven en bij het monument werden vervolgens bloemen gelegd.  
Het tweede deel van de plechtigheid was gericht op het vieren van de vrijheid. Leerlingen van BS De Bron hadden weer mooie gedichten gemaakt over de vrijheid. Twee van hen droegen een gedicht voor. Vervolgens volgde de overdracht van het monument en de graven van groep 8 van BS De Bron naar groep 7. 

Marij van Belkom vertolkte weer op bijzondere en ontroerende wijze het lied ‘We’ll meet again’.

De herdenking werd afgesloten met het Wilhelmus en een defilé langs de graven. Daarna konden de aanwezigen nog napraten met een kopje koffie in Cultureel Centrum Jan van Besouw.

Naar de videoreportage van dhr. Hans van Kleijnenbreugel: >  

Naar de foto's van mevr. Ineke van Kleijnenbreugel: >

Nieuws