Presentatie Lgen b.d. Hans van Griensven met Slag om Chora

21 Oktober 2021 - uur

Op 14 oktober 2021 heeft de Afdeling Midden-Brabant een presentatie georganiseerd met Luitenant-generaal b.d. Hans van Griensven over de slag bij Chora. In het VOC Hart van Brabant in Tilburg waren zo’n 50 toehoorders aanwezig om te luisteren naar de ervaringen, die Van Griensven met ons deelde over zijn uitzending als commandant Task Force Uruzgan in Afghanistan in het jaar 2007. Hij gaf daar leiding aan ca. 1400 Nederlandse en 600 Australische militairen in het kader van de ISAF missie van de NAVO. Onder de toehoorders was ook een aantal oud collega’s, die destijds de Slag om Shora hebben meegemaakt.

Deze periode is veel in het nieuws geweest vanwege de discussie in Nederland over ‘opbouwmissie’ versus ‘vechtmissie’ en de zogenaamde slag om Chora, die in die periode is gevoerd.

Deze confrontatie staat bekend als de grootste militaire gevechtsactie waar Nederlandse militairen bij betrokken waren sinds de oorlog in Korea.

Momenteel is Afghanistan weer volop in het nieuws wegens de recente ontwikkelingen na het terugtrekken van de internationale presentie in het land en de nog lopende rechtszaak, waarin een aantal Afghanen de Nederlandse staat aanklagen wegens de burger slachtoffers die zijn gevallen bij de slag om Chora. De generaal van Griensven heeft uitvoerig toegelicht hoe in zijn periode de missie werd ingevuld. Ook de omstandigheden rondom de slag bij Chora werden door hem uitvoerig geschetst aan de hand een goed verzorgde presentatie met video’s e.d. In de zaal was het zo stil, dat men tijdens de presentatie een speld zou kunnen horen vallen.

Vele vragen volgden op het einde van zijn uiteenzetting. Door de voorzitter van de Afdeling Midden-Brabant Jan Schrijver werd Van Griensven van harte bedankt voor zijn boeiende presentatie en zijn uitvoerige toelichting.

Naar de foto’s van mevr. Ineke van Kleijnenbreugel: >

Nieuws