Presentatie Lt-generaal b.d. Hans van Griensven over slag bij Chora - Afghanistan

16 September 2021 - uur

Op donderdagavond 14 oktober a.s. organiseert de Afdeling Midden-Brabant van de Bond van Wapenbroeders een bijeenkomst in het Veteranen Ontmoeting Centrum (VOC) aan de Matterhornstraat 1 in Tilburg-Zuid. De bijeenkomst begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk. Op deze avond zal de Luitenant-generaal b.d. Hans van Griensven een lezing houden over de ‘Slag bij Chora’ in Afghanistan.

De Luitenant-generaal b.d. Hans van Griensven was in 2007 commandant van de Task Force in Uruzgan, Afghanistan. Hij gaf daar leiding aan ca 1400 Nederlandse en 600 Australische militairen in het kader van de ISAF missie van de NAVO.

Deze periode is veel in het nieuws geweest vanwege de discussie in Nederland over ‘opbouwmissie’ versus ‘vechtmissie’ en de zogenaamde slag om Chora, die in die periode is gevoerd. 2021 10 14 Hans van Griensven Slag om Chora. Deze confrontatie staat bekend als de grootste militaire gevechtsactie waar Nederlandse militairen bij betrokken waren sinds de oorlog in Korea.

Momenteel is Afghanistan weer volop in het nieuws wegens de recente ontwikkelingen na het terugtrekken van de internationale presentie in het land en de nog lopende rechtszaak, waarin een aantal Afghanen de Nederlandse staat aanklagen wegens de burger slachtoffers die zijn gevallen bij de slag om Chora. De generaal van Griensven zal uit eerste hand toelichten hoe in zijn periode de missie werd ingevuld, de omstandigheden rond de slag om Chora schetsen en zal kunnen ingaan op vragen die er momenteel leven rond de meest recente ontwikkelingen. In zijn ogen was de missie zeker niet zinloos.

Deze lezing kan door iedereen worden bijgewoond. U dient zich vooraf aan te melden bij de voorzitter van de Afdeling Midden-Brabant, Jan Schrijver via: schrijver30@outlook.com of 06-28131100.

Dit kan tot uiterlijk zondag 10 oktober 2021. De toegang is gratis en de koffie staat klaar.

In verband met de coronamaatregelen dient u volledig gevaccineerd te zijn of een geldig testbewijs te tonen.

Foto:s
Hoofdpagina: Wikipedia Nederlandse PzH 2000 vuurt op Taliban in Chora op 16 juni 2007
2e foto: Ministerie van Defensie, 

Nieuws