Lichtjesavond op Kerstavond militaire graven Ereveld Gilzerbaan Tilburg

25 December 2019 - uur

‘We zijn hier allen tezamen op deze Kerstavond, de avond voor dat Kerstmis begint.’ Zo begroette de voorzitter van de Bond van Wapenbroeders, Afdeling Midden-Brabant, dhr. Jan Schrijver, de ca. 50 aanwezigen, waaronder ook veel kinderen, op het Ereveld begraafplaats Gilzerbaan in Tilburg. Vervolgens ging hij in op Kerstmis, het feest van de geboorte van het Kerstkindje, dat op onze wereld kwam om vrede te brengen. 

Tevens besteedde hij aandacht waar momenteel oorlogen op de wereld zijn en dat ook veel Nederlandse militairen uitgezonden zijn (geweest) naar verre landen.
Ruim 75 jaren geleden zijn veel soldaten uit veel andere landen naar ons gekomen om ons te bevrijden. Op dit Ereveld zijn 76 geallieerde militairen begraven, die kwamen uit Engeland, Polen, Nieuw-Zeeland, Canada en Tjecho-Slowakije. 
Het monument en de graven zijn geadopteerd door Basisschool De Borne in Tilburg. De leerlingen hebben een grote rol in de herdenking die hier jaarlijks op 4 mei ’s middags plaatsvindt.

Hans Kroes vertelde het verhaal van een bommenwerper Vickers Wellington met een Nieuw-Zeelandse bemanning, die op 7 september 1942 werd neergeschoten door een Duitse jager en neerstortte nabij het voormalige schijnvliegveld De Kiek in  Riel. De 5 bemanningsleden kwamen hierbij om en zijn begraven op dit Ereveld. 
Vervolgens werd 1 minuut stilte gehouden.

Hierna werden de lichtjes bij alle graven geplaatst. De aanwezige kinderen deden hun best om de lichtjes op een rij voor de graven plaatsen. Met de intredende duisternis werden letterlijk alle graven van de 76 geallieerde militairen in het licht gezet. 

Jan Schrijver eindigde zijn bijdrage met een overweging over vrede. Hij nodigde iedereen uit om hierover na te denken. De eerste regel van de overweging luidt:
‘Vrede = geen ruzie maken met anderen’

Tot slot bracht Marij van Belkom het lied: ‘Stille nacht, heilige nacht’ a capella ten gehore, waarvoor zij na afloop een daverend applaus kreeg.
Wij wensen iedereen een gelukkig en vredig Kerstfeest en alle goeds voor 2020.

Naar de foto's van dhr. Hans Kroes: >

 

 

 

Nieuws