Indrukwekkende herdenking in Gierle (B)

13 Mei 2019 - uur

Ter gelegenheid van 75-jarige bevrijding begon de herdenking in Gierle (B) met een goed nagespeelde bevrijding van het dorp. Voorop fietste een gewapende militie en een gendarme, die de weg vrij moesten maken. De voertuigen van de bevrijders werden onthaald door een juichende bevolking en zelfs een geestelijke. Ook de voorzitter van de KNSB Boni Mellaerts was te vinden in een jeep in de voorste gelederen. Aan de optocht namen veel militaire voertuigen uit WO II deel met zelfs een tank op een oplegger. Vervolgens begon de optocht rond de kerk met voorop de harmonie, scholieren, burgemeester en schepenen, autoriteiten en veel geüniformeerden. Er waren maar liefst 22 vaandels aanwezig.

Ieder jaar nemen Wapenbroeders van de Afdeling Midden-Brabant deel aan deze herdenking. Ook dit jaar was weer onze banier aanwezig gedragen door Elroy Treling. 

De herdenking begon met een fly past met 2 historische vliegtuigen (Spitfire). Na een aantal toespraken werd aan het monument voor de neergestorte vliegtuigen tijdens WO II een groot aantal kransen neergelegd. De secretaris van de Afdeling Midden-Brabant, dhr. Hans Kroes mocht ook een krans leggen. Tussentijds werd een aantal vredesduiven vrij gelaten en werd de adoptie van het formeel geregeld met handtekeningen van de kinderen, burgemeester en Boni Mellaerts. Daarna werden er eresalvo’s afgevuurd.

Honderden mensen, onder wie ook oud-strijders en nabestaanden woonden de herdenking bij. Boni Mellaerts werd door de organisatie in de bloemetjes gezet. Teruggekeken kan worden op een sfeervolle herdenking.

Naar de foto's van dhr. Jaap Nieuwkoop: >

Nieuws