Excursie Museum Bevrijdende Vleugels door Afd. Midden-Brabant

04 December 2018 - uur

Op 30 november 2018 bezocht de Afdeling Midden-Brabant het Museum Bevrijdende Vleugels in Best. Door twee rondleiders werd het heftige verhaal verteld van – onder meer - de bevrijding van Zuid-Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het museum ligt op het terrein in het gebied waar op 17 september 1944 luchtlandingen plaatsvonden tijdens de Operatie Market Garden. Deze operatie luidde de bevrijding van Zuid-Nederland in. In de verschillende hallen werden de bezetting, de onderdrukking en de uiteindelijke bevrijding, uitvoerig belicht.

Er was heel veel te zien. Zo konden de deelnemers aan de excursie uitgebreid kennis maken met een bijzondere collectie tanks en vliegtuigen. In veel verschillende diorama’s en decors werden de situaties uit WO II uitgebeeld. Ook was er een groot aantal interessante foto’s te bekijken. Er was redelijk veel wapentuig dat daadwerkelijk is gebruikt tijdens Operatie Market Garden.

Na een rondleiding van ca. 2,5 uur werd het tij om de inwendige mens weer op peil te brengen. Daarvoor gingen de deelnemers snel naar Echos De Vrijheid in Oirschot. Na een aperitief werden de deelnemers getrakteerd op een uitgebreide Indische rijsttafel, die eenieder zich van harte liet smaken.

Naar de video van dhr Hans van Kleijnenbreugel: > 

​Naar de foto’s van mevr. Ineke van Kleijnenbreugel: > 

Naar de foto’s van dhr. Hans Kroes: >

Nieuws