Sfeervolle herdenking bevrijding van Goirle

22 Oktober 2018 - uur

Onder een stralend blauwe lucht vond dit jaar de herdenking van de bevrijding van Goirle plaats. Onder de genodigden waren ook vertegenwoordigers van de Britse en der Poolse ambassade. De herdenking werd weer georganiseerd door de Afdeling Midden-Brabant van de Bond van Wapenbroeders.

Onder ruime belangstelling begon de herdenking om precies 16.00 uur met het halfstok hangen van de vlaggen en de opmars van de vaandels en banieren. Na het welkomstwoord door de voorzitter dhr. Jan Schrijver stond de burgemeester van Goirle, dhr. Mark van Stappershoef uitvoerig stil bij de verschrikkingen van de oorlogsjaren in Goirle alsook bij de bevrijding. Ook betrok hij de leerlingen van Basisschool De Bron bij zijn betoog, waarbij hij onder meer inging op de gastles, die de Wapenbroeders hadden gegeven over WO II, de bevrijding en vrijheid. De Aalmoezenier voor de veteranen Liduina van den Broek ging in op de onzekere tijden waarin wij momenteel leven en het belang van de vrijheid voor ons allen. Wapenbroeder Hans Kroes vertelde het verhaal van de Britse chauffeur John Gannon, die op 20 jarige leeftijd om het leven is gekomen en begraven is op begraafplaats St. Jan. Na het dodenappèl werd de Act of Remembrance werd voorgelezen door de vertegenwoordiger van de Britse ambassade, Mr. Harry Lewis. Na het spelen van de ‘Last Post’ en 1 minuut stilte, volgde het Britse volkslied. Bij de graven en bij het monument werden vervolgens bloemen gelegd.  

Het tweede deel van de plechtigheid was gericht op het vieren van de vrijheid. Leerlingen van BS De Bron hadden weer mooie gedichten gemaakt over de vrijheid. Drie van hen droegen een gedicht voor. Vervolgens volgde de overdracht van het monument en de graven van groep 8 van BS De Bron naar groep 7. Marij van Belkom vertolkte weer op bijzondere wijze het lied ‘We’ll meet again’. De herdenking werd afgesloten met het Wilhelmus en een defilé langs de graven. Daarna konden de aanwezigen nog napraten met een kopje koffie in Cultureel Centrum Jan van Besouw.

Goirle stond op deze zondagmiddag even stil bij de bevrijding, die 74 jaar geleden plaatsvond. De organiserende Wapenbroeders zullen deze herdenking blijven organiseren, want de oorlogsslachtoffers mogen niet worden vergeten. Het besef dat wij moeten blijven werken aan onze vrijheid, moet levend worden gehouden. Volgend jaar op zondag 27 oktober 2019 is het precies 75 jaar geleden dat Goirle is bevrijd. Deze herdenking op deze datum zal een bijzondere herdenking worden. Wij hopen dat u ook aanwezig zult zijn.

Naar de videoreportage van dhr. Hans van Kleijnenbreugel: >

Naar de foto's van dhr. Jos Lamers: >

Naar de foto's van mevr. Ineke van Kleijnenbreugel: >

Fotoreportage van mevr. Daniëlle Roubroeks (B): >

Verslag Brabants Dagblad d.d. 22 oktober 2018: >

Nieuws